Ja estan allà perquè, de fet, van començar a finals d'octubre: des de Vigo fins a Ribadeo, i recordant de vegades que es compleixen aquest any vint anys de la catàstrofe del Prestige, les (i els, però elles són majoria) mariscadores omplen aquests dies les platges de les Ries Gallegues (Altes, Mitjanes|Mitges i Baixes i des de Ribadeo a Vigo) per recollir les cloïsses, escopinyes i altres mariscos que ens anem a menjar bé a gust|de gust d'aquí a Nadal i durant el Nadal mateix. És, compten|expliquen, gairebé alguna cosa tal que una sort d'agricultura marina que dona menjar a mig Galícia i ens permet, cada any, omplir-nos la boca de mar, però no amb un qualsevol, si no amb el ferotge Atlàntic.

galicia5 kv0 U13032863552C7G 624x390@RC
 

Cultius?

El que es recull aquests mesos és el que s'ha sembrat durant l'any, perquè les confraries conreen, com si de llavors es tractés, les diferents varietats de bivalves que ara es recullen fins que assoleixen la mida adequada. Durant mesos, se supervisa el desenvolupament de cloïsses fines, rosses o japòniques i de les delicioses escopinyes i això implica controlar els furtius i vigilar la contaminació, les dues plagues que les sotgen.

1580380464091
 

Petites embarcacions

I després de llargs mesos, amb la segona quinzena d'octubre, les mariscadores que van a peu i les petites embarcacions que, amb altres aparells i tripulacions masculines, recullen igualment navalles, volandeiras i longueirones cullen els preuats fruits del mar que hauran de vendre a les llotges, on les cloïsses i escopinyes s'estan venent a entre 7 i 30 euros i els primers percebes arriben a preus que no superen els quaranta. Segurament, alguns hauran arribat ja fins a la peixateria del teu poble i, si ets dels que es gaudeixen sentint el mar a la llengua, els hauràs comprat. Així que|Tal com el Nadal s'apropa, els preus aniran pujant i les platges, avui plenes d'esforçats mariscadors, s'aniran buidant. Un secret: les millors escopinyes són les de Noia i, si espaviles, encara en trobaràs algun abans que les conserveres se'ls emportin tots. Del Prestige i del quitrà, per sort, ja només es parla avui en malsons i en llibres com el que acaba de presentar l'editorial Llibres del K.O, que acostuma, sempre, a publicar joies més valuoses fins i tot que un quilo de percebes.