Cada vegada que un sistema operatiu s'actualitza –ja sigui el d'un iPhone o el d'un mòbil Android–, el sistema activa per defecte opcions que pot ser que no vulguis tenir al telèfon, però que no saps que amb la nova versió apareixen per defecte. Per això és convenient saber quines són aquestes opcions per les quals ningú no t'ha preguntat i així siguis tu el que decideixi en última instància si vols mantenir-les o canviar-les a la situació anterior.

I això és una cosa que també passa amb la nova actualització del sistema operatiu de l'iPhone, l'iOS 13, en el que, com ja hem ressenyat, hi ha bastantes novetats però també algunes eleccions que Apple ha fet sense consultar-te.

iPhone 11

Les següents són les principals novetats quant a les opcions que Apple ha decidit que estiguin activades per defecte amb l'arribada de iOS 13.

Shake-to-undo

La funcionalitat Shake-to-undo (agitar per desfer) té ja dos anys però en aquesta ocasió, Apple ha fet que amb la nova versió d'iOS estigui activa per defecte. És una funcionalitat útil sobretot per editar textos però el problema és que no només funciona per a aquesta qüestió sinó que pot entremetre's en desfer aspectes que no vols si agites involuntàriament el iPhone. Per això, si vols desactivar-la per no emportar-te algun disgust, només has de seguir aquesta ruta: Ajustaments > Accessibilitat i un cop allà has de prémer Shake-to-undo o Agitar per desfer.

Silenciar números desconeguts

Una altra de les funcions que arriben activades per defecte amb iOS 13 és la de rebutjar automàticament totes les trucades de números que no són en la llista de contactes del teu telèfon. No és que l'iPhone rebutgi les trucades de número ocult, és que tampoc no deixa que sonin al teu mòbil totes aquelles trucades les identitats de les quals no tinguis gravades a la teva agenda. Suposadament, iPhone desvia aquestes trucades a la teva bústia de veu. Una cosa que pot suposar-te un greu problema, sobretot si no ets conscient que això passa a partir de la nova versió del sistema operatiu.

L'avantatge és que resulta molt senzill desactivar-lo. N'hi ha prou que segueixis la ruta Ajustes > Telèfon > Silenciar números desconeguts i allà desactivar aquesta opció.

Manera fosca

El mode fosc

En actualitzar-se el iPhone a iOS 13, una de les preguntes que et fa el sistema és si vols habilitarel nou mode fosc. Però és possible que amb tal de posar el mòbil en marxa com més aviat millor et saltis aquesta qüestió i quedi sense resoldre momentàniament. El mode fosc ofereix l'avantatge d'estalviar alguna cosa de bateria quan s'utilitzen algunes aplicacions i, en tot cas, pots voler tenir-lo actiu o no. Fins i tot, que s'activi la manera clara o el fosc en funció que sigui de dia o de nit.

Per configurar-lo com millor creguis que et resulta, segueix la següent ruta: Ajustaments > Pantalla i brillantor i una vegada allà, escollir Automátic si vols que canviï del mode clar al fosc, i viceversa, segons sigui de dia o de nit. Deshabilitar el mode fosc si no és del teu gust, o programar quina manera vols utilitzar en funció de l'horari que tu mateix li marquis al iPhone.