Segons dades proporcionades per l'Organització Mundial de la Salut, l'esperança de vida en néixer va assolir els 73,3 anys el 2024, la qual cosa suposa un augment de 8,4 anys des de 1995. Està previst que el nombre de persones de 60 anys o més a tot el món passi de 1.100 milions el 2023 a 1.400 milions el 2030. Això és especialment visible a les regions que estan en ple desenvolupament.
A Espanya, l'any 2020, es va situar en els 82,2 anys; 85 anys per a les dones i 79,5 anys per als homes, segons la informació oferta pel Ministeri de Sanitat. L'explicació de per què la nostra esperança de vida és superior a la d'altres països desenvolupats podria trobar-se en la dieta Mediterrània, el bon clima, l'estil de vida social i familiar, un sistema de salut públic universal accessible per a tota la població i un nivell d'activitat física diària relativament alt, malgrat que no es practica esport de manera massiva.
Encara que arribar als 80 anys està molt bé, la intel·ligència artificial podria duplicar la nostra esperança de vida per a l'any 2030. Així ho ha afirmat el director executiu d'una empresa tecnològica. Ens estarem apropant a la immortalitat? Costa creure que puguem arribar als 150 anys en bon estat i amb les nostres facultats a ple rendiment.
En arribar als 150 anys, els humans podríem triar quant temps viure
El 1824, l'esperança de vida mitjana dels ciutadans nord-americans amb prou feines s'acostava als 40 anys. Dos segles després, aquesta xifra s'ha duplicat, en part per la millora en la taxa de mortalitat infantil per la medicina moderna. Dario Amodei, CEO d'Anthropic, companyia especialitzada en el desenvolupament d'intel·ligència artificial que compta amb l'avançat bot conversacional Claude (una alternativa molt potent a ChatGPT), creu que la IA no només continuarà revolucionant la longevitat, sinó que la potenciarà.
Això podria semblar radical, però l'esperança de vida gairebé es va duplicar al segle XX (d'uns 40 anys a uns 75), per la qual cosa és tendència que el segle XXI la dupliqui de nou fins als 150
"Ja existeixen medicaments que augmenten l'esperança de vida màxima en rates entre un 25% i un 50%, amb efectes secundaris limitats. I alguns animals (per exemple, les tortugues) ja viuen 200 anys, per la qual cosa els humans, evidentment, no hem arribat a un límit superior teòric", va escriure Amodei en una entrada del seu blog.
Al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa) de gener de 2025, Amodei va afirmar que la IA podria duplicar l'esperança de vida en només cinc anys. Segons l'expert, una vegada que els humans assolim els 150 anys, la nostra espècie podria assolir la «velocitat de fuita», la qual cosa significa que els humans podrien, en essència, elegir quant temps volen viure (encara que admet que això podria no ser "biològicament possible").