L'anunci del veto a la companyia Huawei des dels Estats Units és, sens dubte, la notícia tecnològica del que va del 2019. Des que Donald Trump va firmar l'ordre executiva perquè s'apliqués el veto fa una setmana aproximadament, no han deixat de succeir-se les notícies en contra dels interessos de Huawei. Un assumpte que, malgrat que la mateixa companyia asiàtica prova de suavitzar constantment, té els usuaris dels seus dispositius entre confosos i nerviosos, encara que els seus drets com a consumidors els assisteixin.

Malgrat tot, sembla que pròximament podria arribar una solució al conflicte internacional. Però abans, veurem quines han estat les clatellades que Huawei ha anat patint en els últims dies des d'alguns dels principals actors del sector tecnològic.

Google

La propietària del sistema operatiu mòbil més popular al món va ser la primera que va encendre la metxa del cas Huawei quan es va filtrar que des de la companyia de Mountain View trencaven de manera unilateral el seu acord de llicència d'Android amb la tecnològica xinesa. D'aquesta manera, tots els usuaris de Huawei veurien interrompudes les actualitzacions del sistema operatiu dels seus telèfons i la utilització de serveis tan preuats com Google Maps o Gmail. Un fet que, hores després, des del Departament de Comerç dels EUA van notificar que comptaria amb una moratòria de tres mesos, fins al mes d'agost.

Grans empreses s'afegeixen al veto

Però Google no ha estat l'única companyia d'importància que s'ha posicionat del costat del vet nord-americà. ARM, un dels fabricants més importants de microxips al món i els components del qual són decisius en l'arquitectura per a la construcció del processador de qualsevol dispositiu mòbil. Aquesta decisió d'ARM –que, per cert, és una companyia britànica i el propietari és japonès– és encara més greu per als interessos de Huawei.

Per si no n'hi hagués prou, a Google i ARM els han seguit altres com la japonesa Panasonic que fabrica alguns components per als terminals de Huawei. I l'últim en sumar-se al vet ha estat el també nipó Toshiba, que ha suspès les seves trameses a Huawei fins i tot nou avís.

Trump apunta a una possible solució

I quan les fitxes de domino no deixaven de caure en contra dels interessos de Huawei, Donald Trump sorprenia ahir dijous afirmant que el cas de la companyia Huawei Technologies podia arribar a ser inclosa dins d'un acord comercial entre els Estats Units i la Xina. Segons el president nord-americà, hi ha "probablement una bona possibilitat" que les dues parts arribin en darrer terme a un acord.

En paraules de Trump des de la mateixa Casa Blanca, "Huawei és una cosa molt perillosa. Si mires el que han fet des d'un punt de vista de la seguretat, des d'un punt de vista militar, és molt perillós". Per afegir més tard que "si fem un tracte (amb la Xina), em puc imaginar Huawei inclòs d'alguna manera o en alguna part d'un acord comercial".

Potser, per tant, després de l'enorme enrenou que s'ha format en els últims dies, el cas Huawei quedi en una simple advertència dels EUA cap a la Xina i s'utilitzi només com a arma de pressió per poder acordar un tracte comercial de gran abast entre ambdues potències. Encara no es pot afirmar res, però el cert és que les declaracions de Trump han obert una finestra a l'esperança als milions d'usuaris que Huawei té a tot el món.