El Departament de Comerç dels EUA ha emès una llicència temporal de 90 dies de durada en favor d'Huawei i 68 de les seves filials no nord-americanes que autoritza al fabricant xinès a dur a terme certes activitats necessàries per al manteniment de les operacions de xarxes existents i per al suport de serveis mòbils existents, després que la companyia fos inclosa dijous passat en la 'llista negra' d'empreses amb les quals les firmes nord-americanes no poden fer negocis sense permís del Govern.

"La llicència temporal concedeix als operadors temps per realitzar altres reparacions i espai al Departament per determinar les mesures a llarg termini apropiades per als proveïdors de telecomunicacions americans i estrangers que actualment confien en els equips d'Huawei per a serveis clau", va declarar el secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross.

"A curt termini, aquesta llicència permetrà el manteniment de les operacions relacionades amb els actuals usuaris de mòbils d'Huawei i xarxes rurals de banda ampla", va afegir.

L''indult' a Huawei, que estarà en vigor durant 90 dies a partir del 20 de maig de 2019, permetrà també desenvolupar la investigació en matèria de ciberseguretat "crucial" per al manteniment de la integritat i fiabilitat de les xarxes i equips existents i totalment operatius.

En aquest sentit, el Departament de Comerç dels EUA va precisar que els exportadors hauran d'explicar amb certificacions, que estaran a disposició quan així ho requereixi el Buró d'Indústria i Seguretat (BIS), en relació amb el seu ús d'aquesta llicència temporal.

Inici de la polèmica

El president dels Estats Units, Donald Trump, va aprovar la setmana passada una ordre executiva que impedia a les empreses tecnològiques nord-americanes utilitzar dispositius elaborats per companyies que puguin suposar "un risc per a la seguretat nacional", invocant la Llei de Poders Econòmics d'Emergència Internacional, que dóna al president l'autoritat de regular el comerç en resposta a una emergència nacional que amenaci al país.

Posteriorment, el Departament de Comerç dels EUA va incloure Huawei Technologies i 68 filials en més d'una vintena de països en una llista d'entitats a les que les companyies nord-americanes no poden adquirir components tecnològics sense permís del Govern dels Estats Units.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat