Desgraciadament, gairebé cada setmana veiem com els gegants de la tecnologia –malgrat les seves constants promeses en favor de la privacitat de l'usuari–, són caçats en pràctiques més o menys legals, però en tot cas intrusives quant a les dades dels qui utilitzen els seus productes o serveis. El cert és que no es deslliura ningú. Des de Facebook, passant per Apple, Twitter i, per descomptat, Google, entre d'altres. La desconfiança cap aquestes companyies creix segons passa el temps, però el cert és que dominen gran part dels recursos existents a Internet i dels dispositius mòbils.

L'últim cas, acaba de fer-se públic gràcies a un estudi de The Washington Post, i en aquesta ocasió té a veure amb Google. Segons la informació del diari nord-americà, Google està recopilant informació de salut detallada de milions de persones en 21 dels 50 estats dels EUA.

Doctor

El projecte, que rep el nom en codi de Project Nightingale (Projecte Rossinyol), va ser posat en marxa en secret el 2018 en col·laboració amb el sistema de salut Ascension, que té la seva seu a San Luis. Ascension és una cadena catòlica de 2.600 hospitals, consultoris mèdics i altres instal·lacions, que pel que sembla ha facilitat, que es comparteixin amb Google dades no autoritzats, inclosos noms de pacients, dates de naixement, resultats de laboratori, diagnòstics i registres d'hospitalització.

Segons revela el Post, almenys 150 empleats de Google ja tenen accés a gran part de la informació. El problema que està causant tant enrenou i escàndol als Estats Units, és que ni els pacients ni els metges no han estat notificats en cap moment d'aquesta pràctica per cap de les dues parts.

Després de sortir a la llum pública la informació, Google i Ascension han emès una declaració conjunta en la qual afirmen que la seva col·laboració respecta la legalitat i "està avalat per un sòlid esforç de seguretat i protecció de dades".

Cartell Google

Mentre s'espera una reacció oficial per part dels afectats per aquesta pràctica no anunciada prèviament, des de la cadena catòlica d'hospitals afirmen que a mesura que l'entorn d'atenció mèdica continua evolucionant ràpidament, s'han de transformar per satisfer millor les necessitats i expectatives d'aquells a qui serveixen, així com dels seus propis cuidadors i proveïdors d'atenció mèdica. I que per aconseguir això, es requereix la integració programàtica de nous models d'atenció, a través de les plataformes digitals i de les aplicacions i serveis que són part de l'experiència quotidiana d'aquells als quals serveixen. Unes paraules que estan aixecant polseguera al país nord-americà.

Aquest nou escàndol arriba dies després que Google comprés per 2.100 milions de dòlars la companyia Fitbit, especialitzada en rellotges intel·ligents i braçalets d'activitat, que compta amb milions d'usuaris a tot el món i dels quals disposa dades diàries sobre el seu estat físic.