Els nostres telèfons mòbils han evolucionat al llarg d'aquests anys per convertir-se en l'ordinador de butxaca més útil i funcional que podríem tenir. Els avenços tecnològics que han donat lloc als smartphones fins i tot han canviat la nostra forma de vida i la nostra manera de relacionar-nos en societat. Aquests dispositius ens afecten molt més del que qualsevol voldria reconèixer; fins i tot les grans empreses han hagut d'adaptar-se als telèfons intel·ligents per estar al dia. Gairebé tot està a l'abast d'uns quants clicks amb el nostre dit: transferències bancàries, entreteniment, fotografia, xarxes socials o lligar.

En aquest sentit, els nostres ordinadors de butxaca no han deixat d'innovar al llarg d'aquests anys; el que dóna lloc a la pregunta: quines altres novetats estan per arribar? A continuació, cinc avenços que tindran els telèfons intel·ligents en els propers anys.

El 5 G, més velocitat i capacitats

T'imagines descarregant una pel·lícula al teu telèfon mòbil en cinc segons? A la pràctica és el que permetrà el 5 G quan aquesta connexió estigui disponible. S'espera que per al 2020 tots els usuaris tinguin accés a aquesta nova alta velocitat, mentre que el 2018 serà l'any en què s'iniciaran les primeres proves reals. El 5 G permetrà no només descàrregues més ràpides, sinó també pujades als estàndards de resolució més alts que existeixen avui dia, com l'Ultra HD (4K).

D'altra banda, en un futur inundat per la realitat virtual, el vídeo a 4K i els enregistraments a 360 graus queda cada vegada més clar per als desenvolupadors que es necessitarà d'una velocitat de connexió major per moure aquesta informació amb la màxima eficiència.

Tots utilitzarem el mateix carregador

La Unió Europea va aprovar l'any passat una normativa en la que s'instava a tots els terminals a utilitzar el mateix tipus de connexió USB i, per tant, un carregador universal per a tothom. L'esmentada normativa es començarà a aplicar en tancar l'any 2016, pel que tots els telèfons que adquirim en el futur utilitzaran l'USB Type C. Els usuaris de iPhone també hauran d'adaptar-se a la nova compatibilitat. S'espera que Apple no tregui un adaptador a part, sinó que utilitzi el Type C igual que la resta de companyies. Se li pressuposa a la companyia de la poma ha anunciat en els últims dies la seva nova gamma d'ordinadors portàtils MacBook Pro, els quals faran ús d'aquest tipus de carregadors, deixant enrere el famós MagSafe.

Telèfons flexibles

Samsung està desenvolupant telèfons mòbils que puguin doblegar-se, donant lloc a dissenys del més variats. Segons Bloomberg, aquests terminals estarien actualment preparant-se per ser presentats l'any vinent. Competir amb el nou i potent mercat xinès, així com amb el seu rival directe, Apple, seria el punt de partida per crear un dispositiu completament innovador que, assegura l'esmentat mitjà, no formaria part de la família Galaxy S. Cal tenir en compte que no només es doblegaria la pantalla del telèfon, sinó que tot el seu conjunt hauria de ser mal·leable: estructura, bateria i maquinari.

Adéu a les targetes SIM

A partir de 2017, es deixarà d'utilitzar la targeta SIM per donar pas a una targeta virtual anomenada e-SIM, segons va aprovar aquest any la GSMA, la màxima associació mundial de fabricants i operadors de dispositius mòbils. Fins ara, la targeta SIM ens servia per establir connexió amb la nostra companyia de telèfon i, per tant, a les nostres dades de tarifa. Tanmateix, la e-SIM servirà per desfer-nos del format físic i tenir els nostres serveis amb el nostre operador senzillament iniciant sessió amb el nostre número i contrasenya. Per exemple, una dels avantatges de la e-SIM serà que si viatges a l'estranger no necessitaràs anar a una botiga per adquirir els serveis necessaris; podràs rebre ofertes de serveis i tarifes només amb que el teu mòbil detecti el senyal de nous operadors a la regió en la qual et trobes.

Mòbils que durin tota la vida?

Amb els mòbils modulars, com els que Google té previst treure al mercat l'any que ve, és pràcticament possible. Un mòbil modular és un dispositiu d'una peça amb diferents components fàcils d'extreure i d'intercanviar per d'altres. Això significa que si el processador es queda antiquat, en pots comprar un altre de nou i canviar-l'hi al teu mòbil, amb la qual cosa el terminal quedarà totalment actualitzat. A part de l'augment de l'esperança de vida del mòbil, això suposaria un estalvi econòmic important i l'avantatge de poder aconseguir sempre una bona càmera, més memòria RAM o una nova bateria, depenent dels nostres interessos particulars.