La Fundació puntCAT, l’entitat gestora del .cat que fan servir més de 108.500 dominis a la xarxa, obrirà una convocatòria d'ajuts per valor de 160.000 euros per a projectes sense ànim de lucre relacionats amb la promoció de la llengua i la cultura catalanes a internet i les noves tecnologies de la informació, que són les finalitats fundacionals d’aquesta entitat de dret privat. Aquest fons d’ajuts equival al 10% dels ingressos de la fundació.

El comitè executiu de l’entitat també ha proposat al patronat una modificació dels estatuts. Es tracta d’eixamplar els objectius de la fundació, ara concentrats en l’administració del domini .cat i també del .barcelona; augmentar el nombre de patrons fins a un màxim de 18 (ara en son 10) i la seva participació; atorgar més presència a la comunitat de clients (68.000 persones i més de 2.000 empreses), i nomenar un síndic de greuges dels usuaris, segons ha explicat el director de puntCAT, Carles Salvadó.

Un altre paper

La reforma vol retornar la fundació a la seva “missió originària” i donar protagonisme a la comunitat de clients del domini .cat. “Un desenfocament sobre els objectius d’una institució pot acabar en una organització inadequada. Ens hem convertit en el gestor d’un domini, però el fi fundacional no era aquest. El domini només és una eina [per a promoure i sostenir la llengua catalana a internet]”, ha afegit Salvadó.

El patronat, segons la proposta, s’estructuraria en tres àrees: tecnologia, cultura i estratègia. El secretari del patronat, Saül Gordillo, ha explicat que també es tracta d’incloure el “màxim de sensibilitats” en el govern de la fundació. “L'objectiu és arribar a més gent i tenir un paper més rellevant en la internet catalana: ajudar les empreses, les entitats amb el nostre pla estratègic, les accions, els ajuts, etc.”, ha dit. La reforma dels estatuts es decidirà entre el març i el juny.

Oficialitzar el .cat

Sobre la decisió del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública d’oficialitzar l’adopció del domini .cat a les administracions catalanes com a domini propi, Salvadó ha desitjat que els governs de les Illes i del País Valencià prenguin la mateixa decisió. També ha puntualitzat que la Generalitat no s’apropia de la fundació: puntCAT manté la gestió del domini des del setembre de 2005, quan va ser aprovat per l’ICANN, l’entitat que regula a escala mundial els dominis d’internet.

Salvadó ha dit també que la fundació ja ha recuperat la normalitat després de l’assalt de la Guàrdia Civil a les seves oficines el 20 de setembre del 2017. Els agents es van apoderar dels ordinadors de registre del .cat i van detenir Pep Masoliver, director de l’àrea de sistemes i innovació de puntCAT, que continua imputat per malversació, prevaricació i desobediència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat