Facebook porta molts anys entre nosaltres, hi ha qui diu que massa, però en tot cas, la xarxa social ha evolucionat molt des dels seus inicis en la primera dècada del segle XXI i dins dels seus centenars de possibilitats, n'ofereix algunes que segur que et resulten molt interessants i que no coneixes. Per això avui et mostrarem algunes d'aquestes funcions i una vegada les hagis vist totes, apostem que et decidiràs per aplicar-ne alguna al teu compte de Facebook. Comencem a descobrir-les.

Evita que determinats contactes vegin les teves publicacions

Si qualsevol de les teves publicacions la tens marcada com Público, tots podran llegir-la. Tanmateix, si selecciones l'opció que només la puguin llegir els teus amics, existeix la possibilitat que no tots ells puguin tenir accés al que escriguis. És a dir, que pots escollir quins d'entre la teva llista d'amics de Facebook –per la raó que consideris oportuna– es quedi sense veure el que publiques.

Per poder fer-ho, només has de clicar en el nom del teu amic i així anar a la seva pàgina. Una vegada allà, fes clic a l'opció Amigos i tria del desplegable la línia Añadir a una altra llista. Ara ja només et queda anar fins al final de la llista que t'apareixerà i prémer on diu Accés restringit. Rebràs un avís que aquest amic ja no podrà veure les teves publicacions tret que escullis que una de les teves publicacions tingui caràcter Públic.

La bústia de missatges que potser no coneguis que tens

Quan t'arriba un missatge privat a Facebook d'algun dels teus contactes veus com t'apareix una notificació en la part superior de la teva pròpia pàgina, en aquest lloc en el qual surt una icona en forma de conversa que respon als Missatges. Si el desplegues, veuràs que en la part superior, i a la dreta d'on diu Reciente apareix un altre apartat anomenat Sol·licituds de missatges.

Precisament és aquí on Facebook va acumulant tots els missatges que reps –sense saber-ho– d'usuaris de Facebook que no són amics teus a la xarxa social. Si prems allà i després en Veure missatges filtrats, de ben segur que t'emportaràs una sorpresa perquè t'apareixeran missatges que no sabies que tenies, potser des de fa molt temps, i als que –qui sap– et vingui de gust contestar o almenys vulguis llegir.

Gent que no t'ha acceptat

Al llarg de tot el temps que portes a Facebook has rebut moltes sol·licituds d'amistat però també les has enviat tu. El més normal és que al cap de poc temps d'haver sol·licitat a algú que es faci el teu amic en aquesta xarxa social, aquesta persona t'hagi acceptat i faci temps que llegeixes les seves publicacions o interectuando amb ella.

Però amb aquells que no et van acceptar i que no recordes ni tan sols que un dia els vas demanar amistat, què va succeir? Qui és? És fàcil saber-ho. Vés-te a la part de dalt de la teva pàgina de Facebook, prem a la icona en la qual surten les figures de dues persones i que correspon a Sol·licituds d'amistat.

Si desplegues aquesta icona i vas a baix del tot veuràs que diu Veure tot. Punxa allà i t'apareixerà una línia que diu Veure les sol·licituds enviades. Bé, doncs just allà és on et sortiran totes les sol·licituds que has enviat en tot el temps que portis a Facebook. Alguns ni s'hauran adonat que els has demanat amistat, d'altres, t'hauran ignorat per falta d'interès cap a la teva persona i, segur que també, hi haurà qui simplement no t'haurà acceptat perquè no vulgui que formis part del seu cercle íntim. Hauràs de ser tu qui tregui les seves pròpies conclusions del per què no t'han acceptat tant temps després.

La bogeria dels aniversaris

Cada matí, Facebook t'avisa si algun dels teus contactes fa anys. Una deferència que hauria de ser d'agrair pugues arribar a convertir-se gairebé en un malson si resulta que el teu nombre d'amics a la xarxa social és elevat i et veus en l'obligació de felicitar fins a cinc o sis persones alguns dies. Gent que normalment no felicitaves abans en la vida fora d'internet i que ara pot suposar-te una pressió afegida als centenars de tasques diàries.

Si vols descativar la funció d'avís d'aniversari, segueix els següents passos. Vés a la part superior dreta de la teva pàgina on veuràs un desplegable amb forma de triangle invertit. Fes clic en ell i clica Configuració. Després, a la columna de l'esquerra fes el mateix on diu Notificacions. Ja gairebé estàs. Fes clic en Editar de l'apartat En Facebook i t'apareixerà un llistat en el qual es troba Cumpleaños. Ara, en la pestanya de la seva dreta escull l'opció Desactivado i ja estarà fet.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat