Sí, d'acord: els preus de l'energia estan donant certa treva aquest Nadal, però el desastre que ens ha caigut damunt per culpa no se sap si de la Guerra d'Ucraïna o d'una reconversió verda massa accelerada i planificada escassament és de traca. I ho és tant que la tarifa d'últim recurs (TUR) és la que fem servir ja un 40% dels consumidors

El nom fa la cosa

Tant és així, que fins i tot se li ha canviat el nom a la tarifa en qüestió, ja que això d'últim recurs sona malament i, al cap de qualsevol, apel·la a èpoques de carestia i pobresa (energètica i de l'altra) sobrevinguda. Ara, si us fixeu, quan els organismes oficials parlen d'aquesta tarifa concebuda al seu dia com a especial i limitada a casos singulars, parlen de tarifa regulada, que sona molt millor.

qui descubrio l'electricitat scaled 1
 

Allau

Durant la recta final de l'any, amb les temperatures caient i els contractes subscrits amb tarifes de mercat lliure vencent i sent necessària la seva renovació, els consumidors que han decidit recórrer a la Tarifa d'Últim Recurs són legió i, així, fins i tot 40% dels contractes avui vigents s'acullen a ella. Us imagineu que el 40% dels conductors contractés la seva assegurança obligatòria amb el Consorci de Compensació d'Assegurances, aquell organisme públic que, quan ets massa jove i vols conduir, et permet contractar una assegurança després que les companyies convencionals s'hagin negat? Doncs això, precisament, és el que significa que el 40% dels consumidors s'aculli a la Tarifa d'Últim Recurs. 

Qui ofereix aquesta tarifa?

Actualment, quatre empreses: Comercialitzadora Regulada, Gas&Power; Energia XXI, Curenergía i Baser. Els preus són sensiblement inferiors als del mercat regulat (hi ha franges horàries en les quals la llum és a 0,041 kWh i la potència es queda en 0,071 en punta i 0,0031 en vall) i les peticions diàries per acollir-s'hi passen, tranquil·lament, de les 15.000.