En les èpoques de canvi d'armari -i som al mig d'una- és molt habitual identificar peces|penyores que cal rebutjar. El més fàcil és tirar-les a un contenidor, però existeixen maneres ecològicament més sostenibles. Cada any, es calcula que un espanyol genera fins a 19 kg de residus tèxtils. Així ho indica almenys l'estudi Anàlisi de la recollida de la roba utilitzada a Espanya, elaborat per Moda Re- el 2021. TerraCycle, companyia especialitzada en el tractament de residus difícils de reciclar, proposa quatre idees per donar una segona vida a la roba que ja no utilitzem.

botiga roba botiga|tenda roba unsplash

Dona la roba que ja no utilitzes

Dona la roba que ja no utilitzis, sempre que estigui en bon estat, a organitzacions benèfiques locals, refugis per a persones sense llar o botigues de segona mà. Donaràs una segona vida a la roba que ja no utilitzes, beneficiaràs persones que la necessiten i reduiràs de forma directa el teu impacte en el medi ambient.

Upcycling

A Espanya es rebutgen unes 900.000 tones de roba a l'any, i el 88% acaba en abocadors? Davant d'aquesta situació, l'upcycling, que consisteix a transformar peces velles en noves creacions, és una solució innovadora i creativa. Per exemple, converteix samarretes en bosses reutilitzables, jeans en shorts o suèters en coixins. Aquesta pràctica no només redueix la quantitat de residus tèxtils, sinó que també fomenta la creativitat i et permetrà vestir amb outfits únics i superpersonalitzats!

Reciclatge de teixits

La recollida selectiva de teles serà obligatòria a la Unió Europea el 2025, com ja ho és del vidre, el plàstic o el paper. A Alemanya, el 75% dels tèxtils ja es recullen per separat. A Espanya el reciclatge de roba vella no està tan generalitzat, però ja existeixen iniciatives molt interessants que el promouen. Per exemple, TerraCycle compta amb les caixes Zero Waste Box, caixes de recol·lecció de roba i teixits que no es poden reciclar als contenidors tradicionals

Intercanvis de roba

Aquesta pràctica no només promou la socialització, sinó que també permet que la roba en bon estat trobi una nova casa sense necessitat de comprar noves peces. És una manera divertida i sostenible de renovar el teu armari mentre redueixes el teu impacte en el medi ambient.