Entre els escàndols, les sancions i les mesures inadequades, la reputació i la credibilitat de Facebook es troba en els seus nivells més baixos des que la xarxa social va sorgir fa poca més de 15 anys.

En aquesta ocasió ha estat Facebook que a través d'un precís comunicat ha revelat que les contrasenyes de fins a diversos centenars de milions de comptes han estat emmagatzemats en text pla i sense cap encriptació. Així comença el text que ha fet públic:

"Com a part d'una revisió de seguretat de rutina al gener, descobrim que algunes contrasenyes dels usuaris s'emmagatzemaven en un format llegible dins dels nostres sistemes d'emmagatzematge de dades interns. Això ens va cridar l'atenció perquè els nostres sistemes d'inici de sessió estan dissenyats per emmascarar contrasenyes utilitzant tècniques que les fan illegibles. Hem solucionat aquests problemes i, com a mesura de precaució, notificarem a totes les persones les contrasenyes de les quals hem descobert que es van emmagatzemar d'aquesta manera".

Aquest greu error ha estat passant des de 2012 i, sempre segons la companyia que dirigeix Zuckerberg, no ha permès que les contrasenyes dels seus usuaris hagin pogut ser vistos des de fora de l'empresa. Un fet que de ser cert podria ser tranquil·litzador si no fos perquè els seus més de 20.000 empleats haurien pogut tenir accés a les mateixes.

El més assenyat per als qui utilitzin Facebook és canviar la contrasenya com més aviat millor per evitar mals majors.

facebook - efe

Facebook esmenta en el seu comunicat que no té constància que hagi existit cap abús referent a la claus desprotegides en tots aquests anys i que, per tant, els usuaris no tindrien per què canviar les seves contrasenyes.

Poc després de conèixer-se el nou escàndol, diversos experts en seguretat han recomanat que tots els usuaris de Facebook canviïn les seves claus secretes d'accés per si de cas. Un consell que a la part final del seu comunicat també la mateixa|pròpia companyia afirma poder dur a terme per "mantenir el teu compte segur".

Així mateix, la companyia californiana ha declarat que malgrat que creuen que la seguretat dels seus clients no ha estat exposada, notificaran els possibles afectats pròximament. Els seus analistes estimen que hauran de notificar a centenars de milions d'usuaris de la versió Facebook Lite, desenes de milions d'altres usuaris de la versió Facebook i també a desenes de milers d'usuaris d'Instagram, xarxa social que pertany al mateix conglomerat tecnològic que encapçala Zuckerberg.

En tot cas, sembla que el més assenyat per als qui utilitzin Facebook és canviar la contrasenya com més aviat millor per evitar mals majors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat