En l'econòmic anem molt endarrerits (fins i tot a Malta, amb un PIB per càpita del 102% de la mitjana europea, es viu millor que aquí, on només ingressem el 85% d'aquesta mitjana), però Espanya continua sent líder en algunes coses. Per una vegada, a més, no té a veure ni amb hores de sol, ni amb nombre de monuments patrimoni de la Humanitat ni amb bars per cada mil habitants: som líders en absorcions de CO2.

captura de carboni
 

Qui ho diu?

La dada es recull a l'informe Evolució de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a Espanya. L'ha elaborat una consultora internacional de medi ambient (Liken Carbon Hub) i ho publica la Fundació Naturgy. Els sistemes d'absorció actius a Espanya neutralitzen el doble de tones que França, Itàlia o Polònia.

Com es fa?

A tot Europa s'absorbeixen cada any 229 milions de tones de CO2, la qual cosa implica extreure-les del medi ambient i neutralitzar-les. 45 milions d'aquests 229 es neutralitzen a Espanya. França, Itàlia i Polònia només acrediten 20 cada una. L'absorció es realitza en terres de cultiu i explotacions forestals com les que, per exemple, manté Hunosa en el seu projecte de mineria inversa. Mitjançant massa vegetal (encara que també podria fer-se en masses de agua)se absorbeix CO2 d'origen fòssil que es converteix en oxigen mitjançant, per exemple, la fotosíntesi que realian els arbres. Ho explica Luis Robles, soci director de Liken Carbon Hub: "L'objectiu de neutralitat climàtica implica que hem de reduir al màxim les nostres emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, potenciant les absorcions d'aquelles que no puguem reduir; d'aquesta manera, podrem assolir un equilibri net entre absorcions i emissions". A Espanya, des de 2005, aquest sector absorbeix cada any una mitjana de 45 milions de tones de CO2, i el 2021 va contribuir a reduir les emissions totals al voltant d'un 15%. El document de Liken Carbon Hub constata que entre 2005, any d'entrada en vigor del mercat d'emissions, i 2021, Espanya ha fet un gran esforç per reduir les seves emissions. Tanmateix, les dades reflectides a l'informe posen en relleu la necessitat de continuar treballant per poder assolir l'objectiu que recentment ha marcat Espanya a l'esborrany d'actualització del PNIEC a 2030, que fixa un 32% de reducció d'emissions respecte a 1990.