Fa mig segle, era habitual que cada poble amb ajuntament comptés a Espanya amb un escorxador municipal. Ramaders i carnissers locals sacrificaven allà animals destinats al consum humà, però normatives cada vegada més exigents unides a un canvi de dinàmica al sector que, pràcticament, ha acabat eliminant les petites carnisseries que abans omplien pobles i ciutats van canviar per sempre el model de producció càrnia. Avui, els grans escorxadors industrials en els quals es processa carn destinada als lineals dels supermercats són la norma. Amb ells, conviuen petites explotacions destinades a la producció de carns singulars –acollides a marques de qualitat- que es venen en les cada vegada menys nombroses carnisseries tradicionals. La situació ha arribat a tal punt que, en determinats casos, les explotacions ramaderes que es dediquen a espècies menys convencionals queden, en molts casos, abocades al tancament si no tenen a prop un escorxador industrial capaç de processar la seva carn. A Galícia, a finals de 2023, van activar una solució: l'escorxador ambulant.

escorxador movil galicia 3
 

A Lugo

La Xunta va activar el primer d'aquests escorxadors a la comarca de Chantada (Lugo) el mes de novembre passat. Ho va fer mitjançant una inversió d'1,7 milions d'euros que va permetre contractar a deu treballadors que disposen d'un remolc que acull sales de sacrifici i de conservació en fred. Davant de qualsevol demanda d'un ramader, el remolc es desplaça arrossegat per un cap tractor de camió. La base s'ubica en el polígon industrial Os Acivros, de Chantada, i pot donar servei a tot Galícia.

Mitjans i preus

L'escorxador està equipat amb tot el material necessari per realitzar el sacrifici dels animals i després transportar-los en una zona frigorífica. Juntament amb el camió gran va sempre un altre petit en el que el personal de l'escorxador pot canviar-se. I, si és precís, a la caravana se sumeixi un altre camió petit amb caixa frigorífica per quan el nombre de caps de bestiar a sacrificar supera la capacitat de la zona freda del vehicle principal. Els ramaders poden optar per contractar únicament el sacrifici dels seus caps de bestiar o també el seu trasllat posterior al punt de venda amb què tinguin acords comercials. La caixa del camió gran disposa d'un sistema automatitzat de processat que comença per la col·locació dels caps de bestiar en una mànega d'accés exterior i la seva càrrega mitjançant una rampa mecanitzada. Els caps de bestiar entren al camió pel denominat box d'atordiment, que utilitza un sistema combinat amb electricitat i pistola percussora. Una vegada atordits, són sacrificats i sotmesos a sagnia. Segons les normes publicades al Diari Oficial de Galícia (DOG) els propietaris dels caps de bestiar paguen 10 euros pel sacrifici de cada animal d'oví i cabrú menor, 15 pel boví i 40 per cada porc. Per guardar la carn a Chantada fins al seu lliurament final, el preu pot ser de 15, 20 i 45 euros, en funció del tipus d'animal. El servei disposa de llicència de petit escorxador, la qual cosa suposa que no pot processar més de 40 unitats de bestiar gran (UGN) a la setmana. Això equival a dos-cents porcs o quatre-centes ovelles o cabres.