Catalunya, gràcies a la seva potentíssima indústria càrnia que produeix més de dos milions i mig de tones de carn anuals, és, sens dubte, un dels centres espanyols i europeus més destacats de producció de proteïnes per a consum humà. A Europa, per exemple, és el segon territori que més carn porcina produeix i, si prenem com referencia tot el planeta, seria el desè. Aquest lideratge català indiscutible, ara que el consum massiu de carn al primer món s'assenyala des de determinades organitzacions ecologistes com un problema, es vol traslladar també el sector de les proteïnes alternatives.

carn conreada
 

Què són?

Les proteïnes alternatives són totes aquelles que procedeixen de productes que aspiren a substituir els aliments convencionals d'origen animal com la carn de bestiar, les aus, els ous, la llet convencional o el peix. Entre aquests productes figuren els succedanis vegetals de la carn o la llet, la carn conreada a partir de cèl·lules o, també, els insectes, els bolets o les algues i les farines desenvolupades a partir d'aquests. Només a Catalunya, 103 empreses es dediquen a elaborar productes d'aquest tipus i facturen 269 milions d'euros l'any. Són xifres que són lluny dels 10.000 milions d'euros anuals que genera la indústria càrnia catalana, però suposen un punt d'inici més que interessant.

Sector estratègic

Més enllà de disquisicions sobre quines implicacions socials i culturals comporta l'auge d'aquest tipus d'aliments, el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat constata una evidència: segons un estudi elaborat el 2023, conclou que el de les proteïnes alternatives és un sector "estratègic i de futur" que podria generar a tot el món un volum de negoci equivalent al trilió de dòlars l'any 2040. Les vendes mundials d'aquests productes representaven 21.000 milions de dòlars el 2017 i, cinc anys després (2022) van suposar 27.000 milions. Èxits com el de Fuah!, el substitut vegetal espanyol del foie convencional, ho demostren.

Gairebé mil llocs de treball

Les 103 empreses catalanes dedicades a la proteïna alternativa generen més de 900 llocs de treball. L'informe contempla tant empreses dedicades exclusivament als productes basats en proteïna alternativa (aliments d'origen vegetal o insectes), com altres del sector carni o lacti amb línies de productes vegetals, a part de les especialitzades en ingredients per a la millora del sabor, l'aroma i la textura dels aliments; o als suplements, entre d'altres.