S’ha assajat a la província de Lleida, dins del marc dels territoris de la DO Costers del Segre, ha estat impulsat per l’Institut Català del Vi (INCAVI) i es presenta com la gran esperança pels cultius vitícoles: el seu nom és Regvallcorb i permet reduir el volum d’aigua que s’aporta a aquestes plantacions entre un 30 i un 40% sense que la qualitat del vi pateixi.

vinyes / Pexels
 

Sis anys

El projecte ha implicat seguiments continuats durant sis anys a unes finques demostratives de reg en vinya a la vall del Corb, en el municipi lleidatà de Verdú. L’acció incloïa suport digitalitzat en el reg de la vinya per tal de garantir la viabilitat  tot i la sequera mitjançant una xarxa de sensors meteorològics i d’humitat del terra en diferents estratègies de reg. Amb les dades obtingudes, s’han redactat un butlletí informatiu que recomana l’oportunitat i el volum de reg i que han permès demostrar que, amb un coneixement global dels factors que condicionen el reg, es pot reduir el volum d’aigua aportada entre un 30 i un 40% respecte de les dosis indicades com a referència sense que la qualitat del vi minvi. Així, el volum mitjà de reg aplicat en els darrers sis anys en la vinya de referència ha estat de 1.180 m3, amb un màxim de 1.370 m3 i un mínim de 930 m3 segons les condicions de cada any.

Reg de suport

Aquests volums es consideren com a reg de suport, que és el reg amb el qual es compensen les necessitats hídriques d’un cultiu de secà que no en té prou amb l’aigua de pluja per sobreviure i donar una producció rendible i de qualitat. Pel que fa la producció, s’ha demostrat que la introducció del reg monitoritzat a la vinya de secà permet mantenir-la estable durant els anys i evita que en èpoques de sequera com la que vivim pateixi grans davallades. Amb la introducció del reg en aquest tipus de cultiu, s’aconsegueix mantenir la collita a uns nivells adequats, tant econòmics com de qualitat.

El Departament, a través de l’INCAVI, aposta, amb projectes com el Regvallcorb, per la transferència de coneixement als viticultors i centra les línies d’actuació en l’impuls de la digitalització del conreu, la tecnificació de l’aplicació racional de l’aigua de reg i la millora del coneixement del comportament de la vinya davant les noves situacions de canvi climàtic.