Sevilla, des que aquest passat resultés elegida com a futura seu de l'Agència Espacial Espanyola per davant de Terol, Ciudad Real, Lleó o l'Hospitalet de Llobregat, té un cert color –disculpin-me Los del Río, a qui convé recordar que la ben portada ocurrència és cosa de l'alcalde sevillà Antonio Muñoz- "espacial", però això no és per casualitat. És el resultat d'un treball seriós d'anys a favor de les tecnologies que, algun dia, ens portaran a posar el peu en altres planetes i que tenen a Espanya u dels seus màxims exponents al Parc Tecnològic Aeroespacial d'Andalusia Aerópolis. Allà, entre moltes d'altres, té la seva seu Solar Mems Technologies, l'única empresa espanyola que fabrica sensors solars per a satèl·lits.

Des de 2009
El projecte de Solar Mems Technologies va arrencar el 2009 i incorpora a un equip format per professionals del voltant a 30 anys i amb formacions diverses. L'empresa té el seu origen a la Universitat de Sevilla, col·labora amb l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial i, entre els seus clients, figuren la NASA, el Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) francès i el Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), alemany. El 98% del seu volum de negoci es vincula a empreses estrangeres i el seu màxim responsable, José Miguel Moreno, ha estat distingit aquest any com Directiu de l'Any per l'associació d'empreses del sector Andalusia Aerospace. Es dediquen, com el mateix explica, a fabricar sensors solars i sistemes de seguiment per a satèl·lits, però les seves tecnologies pot fer-se servir també en projectes d'energies renovables, defensa o desenvolupament de drons.
Per a què serveix un sensor solar?
Els sensors solars detecten la posició exacta del sol en cada moment i transmeten la dada al satèl·lit a què s'integren perquè aquest pugui, per exemple, posicionar correctament els seus panells solars o orientar de forma adequada les seves antenes transmissores cap a la Terra. De la mateixa manera que detecten la llum del sol poden, per descomptat, detectar la de qualsevol altra estrella. Els dispositius que es fabriquen a Sevilla són, actualment, els més petits del mercat. A excepció d'alguns microxips molt determinats que arriben des de Madrid o Barcelona, s'acoblen íntegrament a les instal·lacions de Solar Mems Technologies. El 2002 van facturar dos milions d'euros, però el 2023 esperen doblar la xifra. A Mitjà Termini, pensen fins i tot a obrir en Florida (l'estat americà amb més color espacial) una filial. Sobre el valor de l'Agència Espacial Espanyola, el tenen clar: és una oportunitat perquè servirà com a finestreta única perquè empreses i institucions puguin accedir amb més facilitats a totes les gestions vinculades a un sector que, cada any, creix més al nostre país.