Cuinar en una paella (o altres estris de cocció) fabricada amb acer inoxidable és còmode i, també, molt elegant, però també té un desavantatge o, més ben dit, un parell: engreixaràs i, a més, gastaràs més diners quan vagis a fer la compra.

Sens dubte, una idea no del tot bona

Per què no és el millor cuinar en una paella d'acer inoxidable? Doncs perquè utilitzar-les garanteix que consumiràs més calories. Darrere del seu atractiu aspecte –imbatible i seductor en tots aquests vídeos de receptes d'aquells dels quals tant es gaudeix a la xarxa- hi ha un secret: les seves característiques obliguen a utilitzar una quantitat extra d'oli que aporta calories addicionals a qualsevol plat que cuinis utilitzant-les. Si les elegeixes, té per assegurança que engreixaràs. I no només tu: també la teva família.

maxresdefault (2)
 

Les raons

Perquè qualsevol aliment que es cuina en una paella d'acer inoxidable no s'enganxi, no queda més remei que fer servir una dosi extra d'oli. En un restaurant, també generen problemes, perquè amb els preus actuals de l'or líquid –encara que diguin que baixarà no hi ha manera de trobar oli d'oliva decent a menys de 8 o 9 euros el litre- no és qüestió d'utilitzar més quantitat que la imprescindible. Tenen una cosa positiva aquestes paelles? Sí, la dosi extra d'oli que requereixen fa que els aliments cuinats amb elles siguin més saborosos, encara que el gust original de cada matèria primera que utilitzes queda emmascarat pel de l'oli.

Hi ha una altra manera

La resposta a tots aquests inconvenients és fer servir paelles de tefló. El tefló, per cert, té alguna contraindicació, perquè l'adhesiu que s'utilitza per pegar aquest material a la superfície de la sarten (PFOA) és un possible carcinogen segons l'OMS. El risc, això sí, es pot evitar no fent servir estris metàl·lics per cuinar i sense rascar la superfície. L'important és evitar ingerir el recobriment de tefló. Si no et fies, pots optar pel clàssic: les paelles de ferro fos són també bona alternativa.