Amb el que arribem a navegar avui dia per internet i gràcies al fet que els serveis associats a les compres per la xarxa han millorat molt en els últims anys, no és estrany que una part important de les compres es realitzin a través de l'ordinador o dels dispositius mòbils en botigues online.

Es tracta d'una tendència que sembla no deixar de créixer a tot el món i, sobretot, als països més desenvolupats. Però comprar per internet no és sempre, ni de bon tros, segur i no són poques les vegades que sabem de casos de fraus, estafes, enganys o mals serveis que en ocasions acaben en denúncies i en altres, desgraciadament, en poc o res a poder fer.

Per això, a continuació t'oferim una sèrie de consells que poden servir-te com a guia o ajuda a l'hora de decidir si et convé comprar en un determinat web, o quins elements han de formar part de la teva decisió quan t'enfrontis a un desig de compra online. Perquè no és or tot el que lluu. 

La fiabilitat de les botigues online

Els webs de vendes per internet més famosos o habituals (Amazon, com la més representatives de moltes) són totalment fiables. D'això no hi ha cap dubte. No vol dir que no puguis tenir un problema puntual, però es dediquen a això i fan tot el possible perquè el servei que presten sigui el millor, s'aboquen a ajudar al client en cas que existeixi algun problema i, sens dubte, no preveuen el frau en cap cas.

Però clar, internet és un món digital paral·lel al físic i t'hi pots trobar els mateixos estafadors amb els que pots coincidir quan surtis de casa. O encara pitjor, perquè després de l'anonimat i les distàncies físiques s'amaguen de vegades persones o entitats amb les pitjors intencions.

Què he de tenir en compte

Si no coneixes el web en el qual has vist una cosa que t'interessa, el primer que hauries de fer és consultar les seves dades de contacte. Normalment s'haurien de trobar a la part de sota de la pàgina o en ocasions a dalt. Cerca termes com el qui som o el nosaltres i allà haurien d'explicar qui es troba darrere del web que estàs visitant. Si no veiessis dades d'aquest estil, desconfia i abandona la intenció de compra. És millor sortir davant del dubte que picar l'ham.

Un altre aspecte que sol anar lligat a aquesta transparència tan necessària és el dels termes legals. Apartats com avís legal, condicions de compra i tot allò que tingui a veure amb la confidencialitat o les diferents normatives existents de protecció al client –com la recentment aplicada RGPD–, són punts imprescindibles perquè un web no et faci dubtar.

Segur que has llegit moltes vegades sobre la navegació segura. Es tracta ni més ni menys que un web utilitza certificats de seguretat instal·lats a totes les seves pàgines, les conegudes com a SSL. Les porten aquells webs els enllaços dels quals comencen amb https. Si un lloc web de vendes no té aquesta s final a l'inici de l'URL és que no és de confiança perquè no s'ha molestat a protegir-la com es requereix des de fa ja molts anys. Si no veus el https en un web on t'ofereixen comprar algun producte o servei, abandona-la també, sens dubte.

Tal com succeeix en el món físic, és molt estrany que a internet t'ofereixin articles a preus ridículament baixos. Si veus unes ulleres de sol de marca que habitualment costen 150 euros per 29,95 euros, estigues-te segur que estan davant d'alguna cosa del que no vols participar per barat que sigui. És impossible que te l'estigui oferint una entitat seriosa. En casos com aquest –i n'hi ha a milers per la xarxa diàriament– no se t'ocorri no només comprar, sinó ni tan sols no omplir un formulari del tipus que sigui, i molt menys donar les dades d'una targeta de crèdit o altres mètodes de pagament. Podria causar-te un problema de dimensions incalculables de vegades.

Finalment, desconfia també d'aquells webs amb noms estranyament atractius des del punt de vista comercial de l'estil www.descuentosincreiblesrayban.com i similars. Així mateix, no et fiïs de si els textos semblen traduïts directament del traductor de Google o tenen faltes d'ortografia evidents, fins i tot per a un escolar de primària.