És molt possible que alguna vegada se t'hagi escapat el telèfon mòbil i hagi caigut al lavabo, a l'aigüera, al bany, a la piscina o en un bassal. O que se t'hagi vessat aigua sobre un mòbil que tenies sobre la taula, aparentment sa i estalvi de qualsevol perill. També pot ser que no se t'hagi mullat mai el telèfon, però que hagi estat a punt de succeir.

El cert és que cada vegada més fabricants de mòbils han apostat per dissenys impermeables en els últims anys, i és una tendència que no té tornada enrere. Però d'altra banda, també és veritat que encara són molts els models que no compten amb protecció davant l'aigua, amb el que el perill segueix allà en multitud de casos. Per això, a continuació veurem uns consells per provar de frenar els danys que l'aigua pot provocar.

Si el mòbil se'n va a l'aigua

És difícil reaccionar ràpidament quan succeeix una cosa tan sorprenent i enutjosa, però cal treure'l de l'aigua com més aviat millor. Com més temps romangui el dispositiu sota l'aigua, menors seran les seves possibilitats de supervivència. Per això cal actuar amb rapidesa, encara que es tracta del mateix vàter.

Una vegada que el mòbil estigui fora de l'aigua, assegura't que estigui apagat i romangui així. Fins i tot encara que sembli estar bé, és important apagar-lo per si de cas. Si el telèfon encara està encès, simplement apaga'l o treu la bateria si el teu mòbil ho permet. Després col·loca'l en un lloc segur, preferiblement sobre una superfície plana a sobre d'unes quantes unitats de paper de cuina, si és possible.

La bona notícia és que fins i tot els telèfons que no són a prova d'aigua són almenys una mica més resistents a l'aigua que els telèfons de fa uns anys.

Móvil moll

Si el telèfon cau a l'aigua, és important mantenir-lo apagat

Què no s'ha de fer

A més de no mantenir el mòbil encès, tampoc no l'hauries de connectar al carregador. Una altra acció és la d'evitar pressionar els botons, perquè en fer-ho pot permetre que entrin restes d'aigua.

Sacsejar el telèfon, bufar a l'entrada dels connectors o aplicar un assecador de cabells tampoc són bones idees, perquè podrien fer que l'aigua de l'interior penetrés encara més endins. Així mateix, la calor és dolenta. Perquè encara que faci la sensació que pot servir per assecar, els dispositius a altes temperatures s'espatllen.

Desmuntar el mòbil (en la mesura possible)

Com ja s'ha dit, convé extreure la bateria, sempre que el model ho permeti. I de la mateixa manera, fer el mateix amb la targeta SIM i la targeta de memòria, si en tens una d'instal·lada. Una vegada aquestes peces estiguin en el teu poder, posa-les sobre el paper de cuina també.

Una vegada tinguis el mòbil i les peces que hagis pogut extreure, utilitza paper de cuina nou per assecar totes les parts, una a una. L'assecatge ha de ser suau i sense realitzar moviments bruscos.

Arròs i alcohol

El recurs de l'arròs és bastant popular i el cert és que no es tracta de cap falòrnia, perquè funciona la major part de les vegades. Això sí, el remei millora com menys temps hagi passat el mòbil a l'aigua.

En tot cas, es tracta d'introduir el dispositiu en un bol ple de grans d'arròs sense cuinar. L'arròs absorbeix molt bé la humitat i aquesta condició permet que les petites gotes d'aigua del telèfon desapareguin majoritàriament.

Arròs

Encara que pugui sorprendre, l'arròs és molt útil per salvar un mòbil moll

L'alcohol de farmàcia també pot ajudar-te a desfer-te de la humitat que hagi pogut agafar el mòbil. Bé sigui mullant en alcohol un bastonet per a l'orella i passant-lo per les parts del telèfon al teu abast, o introduint el mateix mòbil en un recipient d'alcohol, sol funcionar. La raó no és cap altra que la propietat de l'alcohol per evaporar-se molt ràpidament, emportant-se alhora l'aigua acumulada. En molt poc temps tota la humitat desapareixerà, podent comprovar-se quan ha succeït apropant el nas al mòbil. Quan ja no faci olor d'alcohol, el telèfon serà sec.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat