La durada de la bateria del mòbil és un dels assumptes que més atenen els usuaris, tant en el moment de la compra, en el dia a dia o amb el pas del temps, quan el telèfon va envellint i amb ell també es produeix un empitjorament de la prestació de la seva bateria.

Normalment durant el primer any de vida del mòbil no s'aprecia que la bateria vagi perdent rendiment, però el segon any la davallada és considerable, fins i tot pot passar en ocasions que no arribi a durar fins al final del dia.

La capacitat de la bateria es redueix inevitablement amb el pas del temps però, tanmateix, es poden prendre determinades mesures com les següents per prolongar la seva vida útil.

Càrregues parcials

Existeix una creença bastant estesa que és bo que la bateria del telèfon es descarregui totalment per a així esborrar la "memòria de la bateria" i això és una cosa que no té res a veure amb la realitat. Els mòbils d'avui dia porten bateries d'ió de liti i aquestes no necessiten, en absolut, descarregar-se diàriament per rendir millor.

Els mòbils d'avui dia porten bateries d'ió de liti i aquestes no necessiten, en absolut, descarregar-se diàriament per rendir millor

Per a les actuals bateries es recomanen les càrregues parcials perquè quan estan més a prop de buidar-se, les bateries d'ió de liti consumeixen un corrent constant i funcionen a un voltatge més baix. Aquest voltatge augmenta gradualment a mesura que la cel·la es carrega, anivellant aproximadament una càrrega del 70 per cent abans que el corrent comenci a caure fins que la capacitat sigui completa.

El funcionament a baix voltatge és bo per a la vida útil d'una bateria, ja que augmenta el nombre de cicles de càrrega disponibles abans que comenci a veure una reducció important en la capacitat. La càrrega del mòbil en un rang d'entre el 30 i el 80 per cent manté el voltatge més baix i prolonga la vida útil de la bateria.

Calibrar la bateria

En ocasions el mòbil indica que encara li resta bateria i de sobte s'apaga per falta real de la mateixa. Aquest fet sol succeir perquè el telèfon no està sent capaç de detectar el nivell de bateria del que disposa. Per resoldre aquest problema que ens pot jugar una mala passada en alguns moments, es recomana calibrar la bateria.

Calibrar la bateria del mòbil serveix perquè l'indicador de la mateixa mostri informació fidedigna i es pot realitzar tant en l'iPhone com en els Android. Calibrar no augmenta la durada de la bateria però sí serveix perquè les càrregues que es realitzin ho facin completament i de forma correcta.

  • Passos per calibrar un iPhone

Carrega el mòbil fins a assolir el 100%. Comença a utilitzar l'iPhone de la manera habitual i no l'apaguis o el recarreguis fins que se li acabi la bateria per l'ús.

Deixa'l apagat entre sis o vuit hores i carrega'l a partir de llavors durant unes altres sis o vuit hores també, a poder ser sense donar-li ús durant la càrrega. Passat aquell temps i amb l'iPhone al 100%, reinicia'l i mantén premut el botó de menú juntament amb el botó d'encesa perquè així la bateria recuperi el seu millor estat.

  • Passos per calibrar un Android

Carrega el telèfon fins a arribar al 100%, millor amb el carregador connectat a la xarxa elèctrica que mitjançant el cable USB connectat a un ordinador. Una vegada carregat per complet, retira'l del corrent i apaga el mòbil.

Ara, amb el telèfon apagat, torna a connectar-lo al carregador i espera que l'indicador assenyali que ha arribat al 100%. Si indica l'instant que el mòbil està totalment carregat és que no requereix ser calibrat, però si tarda uns minuts, significa que cal calibrar-ho. En aquest cas, deixa que la bateria del telèfon es consumeixi totalment. Finalment, torna a realitzar una càrrega completa fins a arribar al 100% i la bateria gaudirà ja del seu millor estat possible.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat