Les últimes pluges i, especialment els regs d'emergència que s'estan desenvolupant aquesta setmana, han donat certa treva a l'agricultura a Catalunya; però, a més de la sequera, hi ha un altre enemic que treu la son als agricultors: els conills. Abans atacaven especialment les explotacions fructícoles i, ara, els conills s'acarnissen també amb altres cultius com les vinyes.

conejos1
 

A Verdú

La situació és particularment greu a Verdú, municipi enquadrats al territori de la DO Costers del Segre i a la comarca de l'Urgell. Segons la plataforma Pagesos o Conills, els rosegadors haurien arribat a menjar-se fulles i troncs de vinyes i haurien ocasionat desperfectes diversos en mig centenar d'arbres del municipi. Les plantacions de cereal i de fruita continuen sent també objectiu dels conills.

conills sense control
 

La solució, batudes

Per fer front a aquesta complicada situació, la Conselleria d'Acció Climàtica va declarar al març la situació d'emergència cinegètica a 91 zones de caça de 75 municipis lleidatans. Entre setembre de l'any passat i setembre vinent, la Generalitat espera que puguin abatre's 301.640 conills. A més, aquesta primavera s'ha aplicat biocida a les zones més afectades. Des de la setmana passada, la Federació de Caça reparteix mig milió de cartutxos subvencionats pel Govern perquè els caçadors puguin combatre millor una plaga que és ja un risc cert per a l'agricultura. Els senglars, que també causen danys en sembrats i provoquen accidents de circulació, són després dels conills l'espècie salvatge que més problemes causa. Des d'Unió de Pagesos, s'han demanat ja mesures concretes noves, ja que en províncies com Girona ni tan sols l'emergència cinegètica decretada no ha aconseguit que la població de senglars es redueixi.