Segons el diccionari, un mosaic és una composició feta a partir d'elements o materials diversos que, agrupats, formen una sola peça artística o decorativa. Si la DO Costers del Segre és un mosaic vinícola de les terres de Ponent, és precisament pel mateix motiu: perquè es tracta d'un mosaic de set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà que, agrupats, formen una entitat pròpia en el panorama vitivinícola a la província de Lleida.

Costers Segre 3

Un retaule de set subzones

El fet més singular dels vins de Costers del Segre és el terreny i el clima en el qual es cultiven les gairebé 4000 has de vinya repartida en les set subzones de la DO, totes de diferent paisatgística però amb un origen en comú: la conca mitjana del riu Segre, entre el Pirineu i l'Ebre, i el clima interior i sec, allunyat de la influència marítima i marcat per una insolació elevada, una pluviositat escassa i persistent humitat de les boires d'hivern.Totes les subzones formen part de les terres de Lleida, des de la part central de la conca del riu Segre, entre el Pirineu i la serra de Prades, passant pel Montsec. Aquest contrast territorial provoca que dins la mateixa Denominació d'Origen existeixin vinyes situades a més de 1000m d'altitud i d'altres, en canvi, plantades a escassos 200 m sobre el nivell del mar.

Quatre de les set subzones de la DO Costers del Segre poden considerar-se "viticultura de muntanya", sobretot les subzones d'Artesa de Segre i del Pallars -les més septentrionals-, amb les vinyes de major altitud i influencia pirinenca. Raimat, a l'extrem oriental, té un relleu suau i clima continental; la subzona del Segrià, a la Plana de Lleida, és característica de terres de secà; Les Garrigues i les Valls del Riucorb, en canvi, són terres àrides amb baix contingut de matèria orgànica.

Vins que expressen la riquesa de mil paisatges

Els set paisatges de la DO presenten característiques climàtiques particulars donada l'orografia i l'alçada de les vinyes, dotant d'una personalitat diferent cadascun d'ells i permetent la convivència harmoniosa de tots ells. En el conjunt de la DO, les varietats blanques predominants són les tradicionals: Macabeu i Parellada. Això fa que els blancs de la regió de Costers del Segre siguin uns vins de perfil més clàssic, és a dir, lleugers, afruitats i acidulats. L'exitosa aclimatació del Chardonnay a la regió ha obert la porta a vins de característiques més modernes, siguin vins joves o fermentats amb bóta de roure, perquè presenten una major estructura i es fa més present el seu caràcter varietal. Entre les varietats negres predominen el Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir, però també es cultiven les varietats tradicionals, sobretot l'Ull de llebre, la Garnatxa i el Trepat. Dins dels matisos lògics que el terrer de cada territori imprimeix als seus raïms, els vins negres de la DO Costers del Segre es caracteritzen perquè tenen una aroma potent i un gust equilibrat, alhora que ofereixen una bona expressió tànnica i en boca resulten saborosos, amples i estructurats.

Costers Segre 3

La sostenibilitat, un element identitari

Pel que fa a les pràctiques de cultiu, es busca el màxim respecte per l'equilibri fisiològic de la planta de manera que siguin respectuoses amb el medi ambient. D'igual manera, es posen en pràctica tots els coneixements agronòmics per tal d'obtenir un raïm en les millors condicions per a la seva vinificació. Els viticultors són partícips d’aquests triomf, ja que part de l’èxit de la DO Costers del Segre es troba també en la modernitat de la viticultura que s’hi practica, que té l’objectiu de produir vins amb un procés respectuós amb el medi i sostenible econòmicament i social. De fet, a les terres de ponent hi ha la primera denominació d’origen que gaudeix d’un sistema de sostenibilitat elaborat pels mateixos professionals.

A més del respecte pel medi ambient i la conscienciació ecològica, la qualitat és l'altre gran puntal de tots els vins DO Costers del Segre. Així doncs, per tal de poder certificar que els vins que pertanyen a la DO Costers del Segre són vins de qualitat, el Consell Regulador establert una normativa de qualificació de vins: el procés de qualificació implica la verificació de la conformitat dels vins presentats amb les condicions de producció i elaboració que s'estableixen al Reglament de la DO Costers del Segre, així com la superació dels exàmens analítics i organolèptics reglamentaris.

Tres rutes per complementar la ruta del vi: la de l'oli, la del Tren dels Llacs i la del Cister

Que la DO Costers del Segre és un viatge pel paisatge, la gastronomia i el patrimoni de les terres de Ponent és una cosa ja sabuda, però un dels atractius més especials a l'hora de descobrir pam a pam aquesta denominació d'origen és complementar l'experiència enoturística amb alguna de les moltes rutes existents a la província de Lleida. Una d'elles és, indubtablement, la ruta de l'oli DOP Garrigues: a Les Garrigues s'hi produeix un dels olis més preuats de la Península Ibèrica, amb distintiu de Denominació d'Origen Protegida i que, juntament amb el vi, el cereal, la fruita i els fruits secs és una de les joies gastronòmiques i culinàries sorgides del Ponent català.

DOP les garrigues olives territori

A més del cultiu de la vinya, la DO Costers del Segre conviu amb territoris com Les Garrigues, epicentre de l'oli DOP Garrigues, reconegut mundialment.

Descobrir la DO Costers del Segre amb cotxe, fent la ruta Raimat-Castell del Remei-El Vilosell-La Pobla de Cèrvoles, és una opció per assaborir vins de quatre cellers de prestigi dins la DO, però enfilar nord enllà i combinar-ho amb una experiència com el Tren dels Llacs és una alternativa molt apassionant: es tracta de partir de Lleida i agafar l'històric Tren dels Llacs fins la Pobla de Segur, passant per Balaguer, Àger i Tremp i, per tant, descobrint la zona a partir d'activitats culturals, gastronòmiques o esportives.

Per acabar, la visita a alguns cellers de la DO, sobretot els que es troben en una zona més meridional i a la riba nord del Francolí, és combinable amb la Ruta del Cister, una ruta que va de Santes Creus a Vallbona de les Monges, passant per Poblet, i que comprèn també territoris de la DO Penedès i la DO Conca de Barberà. El tram que pertany a la DO Costers del Segre, el de la subzona Vall del Corb, té una història vitivinícola centenària i molt lligada a la vida monàstica a la vora de pobles com Vallfogona de Riucorb, Verdú o, evidentment, Vallbona de les Monges.

 

Amb el suport de:

logos gene