Els problemes que es deriven de la sobreabundància de conills al camp català no minven i, per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha anunciat que donarà continuïtat a l’Emergència Cinegètica que va finalitzar el passat 30 de setembre amb una nova declaració que es publicarà aquest primer trimestre i servirà per reactivar-la Així s’ha acordat aquest 17 de gener en una nova reunió de la Taula de Cogestió del conill a la plana de Lleida.

Xifres
El passat 30 de setembre va finalitzar la Declaració d'Emergència Cinegètica (DEC) a la demarcació de Lleida per sobrepoblació de l’espècie del conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) a les Àrees Privades de Caça afectades per danys a l’agricultura que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va implementar el passat 30 de març. L’àmbit territorial definit comprenia les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera, i les Garrigues, i incloïa un total de 91 àrees privades de caça i 1.889 km2 i, dins d’aquesta àrea, es va autoritzar els titulars de les 91 àrees de caça incloses per tal d’assolir el nombre de captures mínimes a realitzar captures. En total, i durant el període d’emergència, a 67 de les 91 àrees es van assolir els objectius en realitzar-se 376.373 captures. A les 24 restants no es va arribar al 100% de compliment i la taxa mitjana d’assoliment d’aquestes va ser del 57%, amb un total de 61.212 captures.
Comunicacions de danys
D’altra banda, els titulars de les finques agrícoles incloses dins de l’àmbit de l’emergència cinegètica i a l’empara de la Declaració van presentar a la Secció d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental del Departament a Lleida un total de 1.279 comunicacions de danys ocasionats a terrenys agrícoles de 131 pagesos afectats dins de 49 àrees de caça, per tal que l’Administració hi pogués actuar amb mitjans propis i aplicar les mesures excepcionals de gestió cinegètica. A partir d’aquest balanç d’actuacions i resultats, el Departament va resoldre l’execució subsidiària de les mesures excepcionals de gestió cinegètica previstes en la DEC en les àrees privades de caça on no es va assolir els objectius fixats. L’execució subsidiària és executada amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals i/o per personal propi del Departament. Les conclusions de la DEC van reflectir que cal mantenir l’esforç de la feina també amb accions de més llarg recorregut, seguir fomentant els mètodes efectius com ara la caça amb ús de fures, les actuacions i/o mètodes d’autoprotecció dels cultius, i continuar centrant-se en la disminució dels danys, i tot plegat evidencia alhora la necessitat d’ampliar l’àmbit i els terminis.