Apple ha sorprès en advertir que l'exposició a vibracions, com les generades pels motors de les motos d'alta potència pot fer malbé les càmeres del iPhone. Hi ha una explicació perfectament raonable per a això i també pot afectar els dispositius Android.

Tot gira entorn de l'estabilització òptica d'imatge (OIS), que és una característica que es troba a molts telèfons intel·ligents moderns, no només en iPhone.

Què és l'estabilització òptica d'imatge (OIS)

L'estabilització d'imatge òptima és una funció que té per objectiu estabilitzar la càmera mentre fa una foto o grava un vídeo.

Una càmera amb OIS té un petit motor intern a l'interior del iPhone que mou físicament els elements dins de la lent. A mesura que les mans es mouen o tremolen lleugerament mentre sostenim el telèfon, els motors contraresten aquest moviment. Això dona com a resultat un vídeo d'imatges més suaus i unes fotos menys borroses.

OIS pot marcar una gran diferència en la qualitat de les fotos i els vídeos. És gairebé impossible sostenir un mòbil perfectament quiet sol amb les mans. Els mecanismes que ho fan possible dins de la càmera d'un iPhone o Android són molt petits i delicats. Allà és on entra en joc el risc de danys per vibracions.

Lents iPhone

Com pot fer malbé una cambra|càmera la vibració

Les parts mòbils són les que sovint condueixen a avaries, especialment quan es tracta de dispositius mòbils. La càmera d'un smartphone amb OIS té diverses petites parts mòbils al seu interior, i aquestes parts són molt delicades. Sotmetre a estrès aquestes parts pot fer que fallin.

Els components d'OIS han de poder moure's lliurement per contrarestar els moviments que pateix el mòbil, la qual cosa significa que no estan fixats permanentment al seu lloc. Llavors, quan es lliga el mòbil a alguna cosa com una moto, les vibracions poden sacsejar literalment les parts de la càmera. Aquest moviment repetit pot espatllar la càmera amb el temps.

Això no és una cosa per la qual la majoria de la gent s'hagi de preocupar massa. La càmera no es farà malbé, per exemple, si la guardem a la butxaca mentre correm. Les vibracions per les quals caldria preocupar-se provenen de motors de gran potència i alt volum, com les motos d'una potència important.

Què es pot fer per evitar danys

El més important és evitar una exposició prolongada a aquestes grans vibracions. Lligar l’iPhone o el mòbil Android a una moto per a un viatge curt de tant en tant no ha de suposar un problema. Tanmateix, fer-ho dues vegades al dia durant trajectes de 30 minuts, és sens dubte un risc major.

Apple recomana utilitzar un suport amortidor de vibracions si es necessita subjectar el mòbil a una moto o un altre vehicle d'alta potència.