El metanol, si les previsions no fallen, reemplaçarà als derivats del petroli com a combustible en molts àmbits. Ara, un equip d'investigadors de la Universitat de Michigan acaba de desenvolupar un material que permet convertir diòxid de carboni en metanol.

que és el metanol 62ed39832889d

 

Ftalocianina de cobalt

La ftalocianina de cobalt funciona com a catalitzador que converteix el diòxid de carboni en combustibles renovables com el metanol. Sobre aquesta experiència s'acaba de publicar un estudi a la revista ACS Catalysis. En ell, es detallen els passos per completar la conversió: el primer converteix el diòxid de carboni (CO2) en monòxid de carboni (CO) i el segon converteix el CO en metanol. "El nostre enfocament és únic perquè podem reunir i unir tot el coneixement que cada camp té sobre el mateix problema. Tenim científics i enginyers dins d'un sol equip, intercanviant idees i recopilant idees per dissenyar i comprendre el sistema de la millor manera possible", explica Kevin Rivera-Cruz, coautor de l'estudi i doctorat en química de la Universitat de Michigan.

El sistema

La ftalocianina de cobalt actua com un ganxo molecular per a les molècules de CO2 o CO. La disposició d'aquestes molècules al voltant del metall cobalt (la geometria) és crucial perquè determina com s'uneix cada molècula de gas. Utilitzant models computacionals avançats, els investigadors van calcular que la ftalocianina de cobalt s'uneix al CO2 amb una força tres vegades més gran que al monòxid de carboni. També ho van confirmar mitjançant experiments que van mesurar les velocitats de reacció en variar les quantitats de CO2 i CO.