La diabetis és un problema seriós: només a Espanya, hi ha més de sis milions de persones diagnosticades d'aquest conjunt de malalties derivades d'elevats nivells de glucosa en sang que poden provocar greus complicacions i fins i tot fatals desenllaços si no es controlen mitjançant anàlisis constants, es tracten amb injeccions d'insulina i es prevenen amb un estil de vida saludable. Ara, diferents grups d'investigadors han desenvolupat sistemes que permeten portar aquests controls al dia de maneres molt més còmodes per al malalt que les habituals fins i tot fa no res.

articleImage full
 

Extracció de sang

Tradicionalment, la manera més freqüent de realitzar els controls era mitjançant petites punxades als dits que permetien extreure petites quantitats de sang que s'analitzaven després amb tires reactives, però en els últims anys han aparegut altres mètodes que no obliguen a extreure sang el malalt constantment. Alguns d'ells fan servir agulles i altres, els més nous, inclouen sensors que s'implanten al cos del pacient, però tots tenen un desavantatge: la seva durada és limitada. Això, ara, canviarà, perquè a Corea del Sud s'acaba de presentar un nou sensor que utilitza ones electromagnètiques, s'implanta sota la pell i registra qualsevol canvi en el fluid intersticial, que és el líquid que omple els espais que envolten les cèl·lules. El sistema (se n'han dissenyat altres de semblants però amb sensors sobre la pell) és el primer del seu tipus que es col·loca subcutàniament.

Proves amb animals

El nou dispositiu s'ha provat ja en gossos i porcs i s'ha comprovat que funciona durant llargs períodes de temps (es va provar durant 52 hores). Els resultats de les anàlisis es poden visualitzar mitjançant una aplicació mòbil i, després dels assajos, els seus promotors ho consideren una alternativa idònia per als mètodes actuals de control. Amb tot, la seva comercialització és encara lluny: per poder aplicar-lo, cal desenvolupar implants biocompatibles que no generin rebuig.