Nervis a la península de Corea. L'exèrcit de Corea de Sud ha mobilitzat aquest divendres desenes d'avions de combat després d'identificar un gran desplegament d'aeronaus de Corea del Nord. Cal recordar, també que Pyongyang ha llançat els últims dies uns 30 míssils per respondre a unes grans maniobres aèries de Seül i Washington. 

"El nostre exèrcit ha adoptat mesures després d'identificar uns 180 deixants de vol d'avions militars de Corea del Nord entre les 11 del matí i les 3 de la tarda", segons ha destacat el ministeri de Defensa de Corea del Sud en un comunicat. D'aquesta manera, s'ha exposat que les forces aèries de Corea s'han mobilitzat amb els seus "recursos superiors".  En aquest sentit, de moment, els Estats Units, mantenen una postura “vigilant” mentre es fan maniobres.

Dies tensos pel llançament de míssils de Corea del Nord

Tot plegat, arriba en una setmana convulsa. La detecció d'aquestes aeronaus de Corea del Nord, es produeix després que el país llancés entre dimecres i dijous uns 30 projectils. Un d'ells, un míssil balístic de llarg abast, que aparentment va fallar en ple vol, quan es disposava a volar sobre el Japó. Un altre, de curt abast, va aterrar molt a prop de les aigües de Corea del Sud

Aquests llançaments ja han tingut conseqüències. Els aliats ja han anunciat que els exercicis, que involucren unes 240 aeronaus i que haurien de concloure aquest divendres, es prolongaran fins divendres. 

Què és el 'vigilant storm'?

Vigilant storm és l'exercici aeri combinat de Corea del Sud i els EUA més gran i important des del 2017 i inclou la mobilització de caces F-15, F-16, EA-18G (la versió del caça bombarder F-18 adaptada per a escenaris de guerra electrònica), F -35A i F-35B. Aquest últim, a diferència de l'F-35A pot realitzar enlairaments en curt i enlairaments i aterratges en vertical.

És la primera vegada que el Pentàgon ha portat unitats de l'F-35B a territori sud-coreà, un factor que pot haver enfurismat especialment Pyongyang, que dimarts ja va amenaçar de respondre de manera contundent a aquests jocs de guerra.

Més tensions entre les dues Corees

La tensió a la península de Corea està lluny de desaparèixer. Amb els llançaments que ha posat en marxa Corea del Nord, els nervis no paren de pujar. Pyongyang constata que són proves d'armament. Els aliats constaten que és força probable que Corea del Nord estigui ja preparada per fer les primeres proves nuclears des del 2017. 

 

Imatge principal: Kim Jong-un a través d'una pantalla / Efe