La insulina és una hormona que fabrica el nostre organisme al pàncrees i que té diverses funcions, entre elles les de regular el metabolisme energètic de les cèl·lules i els nivells de sucre en sang. El seu paper es pot veure alterat per circumstàncies com l'estrès, els mals hàbits alimentaris o la falta d'exercici. Quan les cèl·lules són resistents a la insulina, no poden utilitzar la insulina de manera efectiva, la qual cosa augmenta el nivell de sucre a la sang.

Al seu torn, quan el pàncrees detecta un nivell alt de sucre a la sang, produeix més insulina per superar la resistència i reduir el nivell de sucre a la sang. D'aquesta forma, es desregula la producció al pàncrees i es produeix un risc més gran de desenvolupar diabetis tipus 2 i altres malalties cardiovasculars.

Existeixen algunes formes naturals per augmentar la sensibilitat a la insulina. Aquestes són algunes d'elles.

Dormir prou

Existeixen estudis com aquest dut a terme a Mèxic que relaciona la falta de son amb la reducció de la sensibilitat a la insulina. Per tant, és necessari dur a terme una bona rutina i adormir les hores adequades, que generalment per a una persona adulta sol ser entre sis i vuit hores diàries.

Fer més exercici

L'exercici regular és una de les millors maneres d'augmentar la sensibilitat a la insulina. Ajuda a moure el sucre als músculs per al seu emmagatzemament i promou un augment immediat de la sensibilitat a la insulina, que dura de 2 a 48 hores, segons el tipus d'exercici.

Persona caminant per un parc / Unsplash
Persona caminant per un parc / Unsplash

Reduir l'estrès

L'estrès afecta la capacitat del cos per regular el sucre a la sang, perquè estimula la producció d'hormones de l'estrès com el cortisol i el glucagó. Aquestes hormones descomponen el glucogen, una forma de sucre emmagatzemada, en glucosa, que ingressa al corrent sanguini perquè el cos la utilitzi com a font ràpida d'energia. L'estrès continu manté alts els nivells de l'hormona de l'estrès, el que estimula la descomposició de nutrients i augmenta el sucre a la sang.

Prendre més fibra

La fibra soluble, aquella que pot dissoldre's en aigua i forma una espècie de gel a l'intestí, ajuda a reduir el colesterol i la gana. Investigacions com aquesta desenvolupada a la Xina relacionen l'alt consum de fibra soluble i l'augment de la sensibilitat a la insulina.

Reduir els carbohidrats

Els carbohidrats són el principal estímul que fa que augmentin els nivells d'insulina en sang. Quan el cos els converteix en sucre per obtenir energia i l'allibera a la sang, el pàncrees fabriquen més insulina. Reduir la ingesta d'aquests nutrients ajuda a augmentar la sensibilitat a la insulina.