Les 77 plantes de compostatge que actualment funcionen al Principat tracten més d’un milió de tones de materials orgànics i produeixen cada any 300.000 tones de compost, un adob orgànic molt apreciat a l’agricultura i a la jardineria. Per a promocionar el seu us, la Generalitat ha programat un esdeveniment: la Setmana Internacional del Compost, que s’ha celebrat des del 7 al 13 de maig i ha inclòs diferents activitats arreu del territori.

D’on surt el compost
Es poden convertir en compost la fracció orgànica de la recollida selectiva, les dejeccions ramaderes, els fangs de depuradora, les restes vegetals i els residus orgànics de la indústria agroalimentària. Sobre els seus usos, la Generalitat ha elaborat un estudi el qual conclou que les plantes que tracten dejeccions ramaderes, restes vegetals i residus orgànics tenen un millor coneixement del mercat del compost i dels usuaris, que les plantes públiques. D’altra banda, les plantes de compostatge públiques, en disposar menys connexió amb el sector agrari, tenen més dificultat per comercialitzar el compost i han d’oferir preus més baixos. Per contra, coneixen bé les normatives de fertilitzants i de residus aplicables. El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius.
Activitats de tota mena
Durant la Setmana Internacional del Compost s’han organitzat diferents esdeveniments entre els quals destaquen fires, tallers explicatius i accions promocionals que s’han desenvolupat a tota Catalunya amb un objectiu: donar a conèixer les virtuts d’un producte sostenible i autòcton que dona nova vida a residus que podrien arribar a convertir-se en un problema de no existir les 77 plantes de compostatge que funcionen al Principat a hores d’ara. La Setmana Internacional del Compost és una iniciativa que se celebra en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.