Aquests dies, en els quals per molt que des del Govern es parli d'acords les protestes no cessen i fins al ministre del ram exterioritza el seu nerviosisme amb atacs de vertigen, més d'un els ha maleït i, també, més de dos han repetit per terra, mar i aire qualificatius dirigits a ells que no els deixen en bon lloc, però no convé enganyar-se: els agricultors que aquests dies tallen carreteres són, majoritàriament, professionals que manegen amb mà destra (no els en queda cap altra opció) les TIC i que, de fet, superen en domini de les mateixes al comú dels ciutadans. El sector agroalimentari, avui en boca de tots, és un dels que més s'ha tecnificat en les últimes dècades, però encara queda camí per recórrer. A Catalunya, fins i tot la Generalitat vol que es tecnifiqui més.

tractors agricultors efe
 

Programa per atreure talent

La destresa tècnica que la feina al sector agroalimentari exigeix avui són notables i, per això i a fi d'incrementar el volum de joves professionals que valora les empreses agràries, ramaderes o alimentàries com|com a àmbits on desenvolupar la carrera professional, la Generalitat ha activat un programa. Ho fa perquè ha testat que l'oferta de professionals és inferior a la demanda i això té a veure amb dos factors: nul·la percepció de futur per al sector, sous no molt alts i, finalment, obligació de viure anés de les grans ciutats. Per corregir-lo, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Catalana per a la Retanca i la Innovació (FCRI) impulsen aquest curs 2023-2024 un programa educatiu denominat Joves Talents Científics-Agricultura que fomentarà que joves de batxillerat i 4t de ESO lleidatans segueixin estudis en ciències agroalimentàries, especialment a les escoles agràries.

En instituts

La iniciativa s'inicia aquest any en 5 instituts de les comarques lleidatanes i del Pirineu de la mà d'investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) que impartiran sessions teòriques i realitzaran tallers experimentals. El programa es planteja millorar el coneixement de l'alumnat sobre les àrees específiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques vinculades amb les ciències agroalimentàries. Joves Talents Científics-Agricultura aplica una fórmula didàctica original i inèdita: s'incorporen joves científics i científiques a les escoles i instituts que treballen mà a mà amb els docents. Entre els dos, conceben i duen a terme col·laborativament activitats a classe que mostren els continguts científics de manera clara i atractiva per motivar l'interès per les ciències agroalimentàries. Cada investigador impartirà, així i en cada institut assignat, una sessió teòrica combinada amb un taller pràctic experimental sobre àrees específiques vinculades a les ciències agroalimentàries (biotecnologia alimentària, microorganismes del terra en agricultura, etc.), aplicant el mètode científic. El programa inclou també visites posteriors als centres d'investigació de procedència dels investigadors i les investigadores (3 homes i 2 dones). Si funciona, s'estendrà a tot Catalunya.