Es recomana netejar el mòbil de tant en tant, perquè com ja se sap, la brutícia, els virus i els bacteris també acaben niant als objectes més quotidians. La neteja del telèfon és, per tant, una cosa necessària per evitar caure malalt en la mesura possible.

Però ara, ho és encara més des que estem immersos en la crisi del coronavirus. El que abans era convenient, ara ha passat a ser gairebé imprescindible. I no només netejar el mòbil, sinó desinfectar-lo. A continuació veurem com pot dur-se a terme.

Productes de neteja, sí o no?

Tots els fabricants de smartphones tenen instruccions per mostrar als usuaris com netejar el seu mòbil de manera segura. Aquestes habitualment solen aconsellar netejar el telèfon amb un drap humit sense borrissols i evitar productes químics agressius, netejadors abrasius i aire a pressió.

Paño microfibra (1)

Els productes de neteja forts poden desgastar el protector oleofòbic (repel·lent d'oli o greix) de la pantalla del mòbil. Així mateix, l'ús d'alcohol o aerosols domèstics pot causar un dany similar.

Per la seva part, Apple ha actualitzat fa poc els seus consells oficials de neteja i ara afirma que és segur netejar el teu iPhone amb tovalloletes desinfectants. Això sí, t'adverteix que no has de ruixar el teu dispositiu directament amb un esprai de neteja.

Quant a les recomanacions sanitàries que s'estan difonent aquests dies, es posa l'accent en netejar totes les superfícies de contacte freqüent tots els dies per protegir-se contra la propagació de COVID-19. Aquestes superfícies inclouen telèfons intel·ligents, tablets, teclats i altres elements tecnològics d'ús freqüent. Per a això s'assenyala la conveniència d'utilitzar solucions amb almenys 70% d'alcohol per matar microbis sense fer malbé el dispositiu.

Primer, neteja la carcassa

Pots netejar la carcassa del mòbil extraient-la i rentant-la amb aigua tèbia i sabó. Com que les carcasses són relativament barates i reemplaçables, també pots utilitzar alcohol al 70% per fregar-la o un aerosol de neteja per desinfectar-la completament. Submergeix un drap suau sense borrissol en l'alcohol i aplica'l a la funda del mòbil. Fica'l a qualsevol racó i esquerda i neteja la carcassa en la seva totalitat. Deixa que l'alcohol s'evapori. Tranquil perquè no deixarà marques de taques. Amb l'aerosol, fes el mateix però aplicant aquest sobre el drap, en lloc de mullant-lo amb alcohol.

Desinfectar el mòbil

La majoria dels smartphones ja són resistents a l'aigua, però ni passa amb tots, ni és la millor idea posar-los sota una aixeta. Per a una desinfecció comuna, les solucions de lleixiu domèstic diluïdes, les solucions amb almenys un 70% d'alcohol i els desinfectants domèstics més comuns haurien de ser efectius.

Per al mòbil, tanmateix, cal utilitzar alcohol desinfectant al 70% o un aerosol desinfectant a base d'alcohol per netejar la part posterior i els costats del telèfon. No s'ha d'utilitzar lleixiu. Pren un drap suau sense borrissols i posa'l en alcohol o ruixa'l bé amb un esprai de neteja. Després neteja el dispositiu i deixa'l assecar. També pot utilitzar una tovalloleta desinfectant que ve prèviament amarada en una solució de neteja, com diu Apple.

Quan es tracta de la seva pantalla, el consell d'Apple és utilitzar una solució d'alcohol per fregar al 70% per netejar la pantalla mentre es tracta d'arribar a les cantonades. Polir la pantalla amb un drap sec i sense borrissol per eliminar l'excés de solució de neteja pot ajudar a minimitzar els efectes adversos al recobriment oleofòbic de la pantalla. Una vegada hagis netejat el telèfon, renta't bé les mans durant almenys 20 segons, per seguir així les recomanacions contra el coronavirus.iPhone negre (1)

Mantén net el telèfon

La Universitat d'Arizona va concloure el 2012 que els mòbils tenen deu vegades més bacteris que la majoria dels vàters. Això es deu a la freqüència amb què toquem els nostres dispositius i a poques vegades que els netegem.

Prendre precaucions bàsiques com rentar-se les mans i evitar tocar-se la cara ajuda a reduir la possibilitat de contreure una àmplia gamma de malalties. Evitar tocar el mòbil amb les mans brutes també ajuda. No s'ha d'oblidar que mantenir una trucada generalment requereix que existeixi contacte entre la pantalla tàctil i la cara.

També convé evitar portar el mòbil al bany, ja que el brot de coronavirus (i moltes altres malalties) pot transmetre's per via fecal.

Si toques el teu telèfon després de mantenir contacte amb una superfície bruta, es transferiran bacteris, virus i altres microbis. Fins i tot si entres a casa i et rentes bé les mans, quan toques el telèfon, aquests microbis se't tornen a transferir. Això no significa que hagis de netejar obsessivament el teu mòbil diverses vegades al dia, però és una bona idea dur-lo a terme quan arribis a casa.