Si ets dels que ja han instal·lat la nova versió iOS 13 en el teu iPhone, t'hauràs adonat que moltes de les aplicacions que tens al teu mòbil t'estan demanant permís per accedir al Bluetooth del teu telèfon. Una cosa que passarà també amb els iPads quan es puguin actualitzar al seu nou sistema operatiu iPadOS dilluns vinent 30 de setembre.

Aquests missatges a què fem referència són nous en l'ecosistema iPhone. Abans de l'actualització iOS 13, les aplicacions podien utilitzar Bluetooth sempre que així ho desitgessin mentre tinguessis el Bluetooth activat. No feia falta que preguntessin per fer-ho.

iPhone negre

Tanmateix, ara les coses han canviat. El Bluetooth en el iPhone s'assembla més a altres dades confidencials dels del teu mòbil. Apple ha introduït un permís que controla si les aplicacions hi poden accedir. Igual que una app ha de preguntar abans d'obtenir la teva ubicació a través del GPS o accedir als teus contactes, també ha de fer-ho amb el Bluetooth.

El canvi d'Apple té a veure amb qüestions de privacitat. Bluetooth no serveix sol per connectar-se a dispositius externs com auriculars sense fil o teclats. Cada vegada és més freqüent que les botigues, els centres comercials i d'altres llocs públics configurin balises de rastreig de Bluetooth. De tal manera que una aplicació podria comunicar-se amb qualsevol d'elles per determinar, per exemple, la teva ubicació física i identificar-te.

Però les apps no utilitzen Bluetooth només per rastrejar la teva ubicació. En alguns casos, els comerços s'aprofiten del Bluetooth dels clients per donar-los instruccions dins de la mateixa botiga i guiar-los als productes que li interessa al comerç.

Per això, des de l'arribada de iOs 13, ets tu el que ha de permetre o no la connexió a Bluetooth. Així pots escollir si confies que una app determinada es connecti, esbrinant per a què desitja connectar-se. Una cosa molt similar a quan permets que una aplicació conegui la teva ubicació.

iPhone fosques

Si una aplicació necessita Bluetooth per funcionar amb un accessori sense fil, aquesta app no funcionarà si no habilita Bluetooth. Però si una aplicació sembla no tenir un motiu aparentment necessari per sol·licitar-te connectar-se a Bluetooth, n'hi haurà prou que li ho neguis si així ho consideres oportú.

Si en algun moment vols canviar el permís perquè una de determinada es connecti o no al Bluetooth del teu iPhone, no tens més que seguir la següent ruta. Ves-te'n a Ajustes > Privacitat > Bluetooth i allà podràs veure una llista d'aplicacions que han sol·licitat accés al Bluetooth del iPhone. Podràs concedir el permís a una app o no fer-ho, habilitant o desabilitando el botó que està al costat del seu nom. Tan senzill com a això.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat