La prova pilot de 5G entre les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de Plaça Espanya i Europa Fira s'allargarà més enllà del Mobile World Congress (MWC). El Govern, FGC, la fundació Mobile World Capital i Vodafone han fet públic aquest dijous que la connexió comercial d'aquesta xarxa es mantindrà en aquest tram de forma indefinida. A partir del moment en què s'inicia el congrés de telefonia, els usuaris podran connectar-se a la xarxa no només a l'estació sinó també al túnel que uneix les quatre parades. En una visita a l'estació de Plaça Espanya, el president de FGC, Ricard Font, ha assegurat que la companyia treballa amb l'objectiu de poder estendre la cobertura 5G al conjunt de la xarxa ferroviària de cara a l'any 2023, començant per la línia del Baix Llobregat.

També han participat en la visita el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; el conseller de Territori, Damià Calvet, el conseller delegat de la fundació Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau i la directora territorial de Vodafone a Catalunya, Laura Molist.

Laboratori 5G

Ferrocarrils ha instal·lat quinze antenes que permetran que la cobertura estigui disponible a les andanes i els vestíbuls de les estacions de sortida i arribada i també en tot el recorregut entre l'estació d'Europa Fira i el recinte de Gran Via de la Fira, que acull el MWC. El projecte forma part de xarxa de laboratoris 5G que està desenvolupant la iniciativa 5G Barcelona, impulsada pel Govern, l'Ajuntament de Barcelona i la MWCapital, entre altres.

Durant la presentació del projecte, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha assegurat que la infraestructura instal·lada permetrà fer del mòbil "una eina de darrera generació amb una fiabilitat i velocitat absolutament òptima". "Hem de crear condicions que permetin que en el transport públic la gent se senti còmode com a casa", ha afegit.

Els primers que podran experimentar la velocitat i fiabilitat del 5G seran els congressistes del MWC. Una de les proves que es farà durant el recorregut és un assistent en forma d'holograma de realitat augmentada que donarà la benvinguda al congrés als assistents a través dels mòbils 5G. Aquesta solució servirà per posar a prova l'enviament de continguts d'alta qualitat des del núvol, i fer proves amb l'Internet de les coses en moments d'alta concentració de públic.

5G més enllà del MWC

La instal·lació es mantindrà en aquest recorregut després d'aquest primer pilot com a laboratori de proves global. Segons ha dit el president de FGC, això permetrà desenvolupar, d'una banda, millores en la logística ferroviària i crear noves aplicacions per millorar el servei al client i la seguretat, com per exemple sistemes d'informació en temps real, personalització d'entreteniment multimèdia o l'increment de les capacitats de teleassistència a viatgers

Alhora, l'ús de la tecnologia 5G en aquest tram permetrà explorar solucions industrials, de mobilitat i logística ferroviària, de gestió i control dels moviments de viatgers i mercaderies. En aquest sentit, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha remarcat la importància d'aquest avenç en els FCG i ha assegurat que la infraestructura permetrà "accelerar i desenvolupar molt més ràpid" la indústria 5G, un sector "molt important" per la generació de talent. A més, ha assegurat que Barcelona ja s'ha forjat un nom com la "capital del mòbil" i que ara "toca" ser la "capital mundial del 5G".

"Des de l'inici del Mobile tindrem en marxa un laboratori en el qual operadors, les empreses de telefonia i de desenvolupament tecnològic podran fer la seva prova amb 5G amb unes circumstàncies que són les més complexes per la connectivitat: sota terra i dins d'un tren amb moviment", ha afegit el president dels FGC.

A mitjà termini, les proves per millorar l'experiència d'usuari s'estendran a la zona comercial de Pl. Espanya - Sants i el centre comercial Gran Via 2.