Aquest dissabte 20 de juny és el Yellow Day. O en altres paraules, el dia més feliç de l’any en contraposició del Blue Monday, que se celebra el 20 de gener. Els experts volen aprofitar aquest moment precisament per recordar la importància d’afrontar amb positivisme la nova normalitat o la fase de represa.

Després de mesos de confinament pel coronavirus i situacions diverses que es poden haver viscut durant aquest període, poc a poc, es van recuperant alguns costums que ens poden fer veure les coses d’una altra manera. Però, què es pot fer per tenir una mentalitat positiva? Prendre alguna cosa en una terrassa, anar de tapes o menjar algun plat exòtic al que hem hagut de renunciar durant el confinament són algunes de les coses que es poden fer per retrobar-nos també amb nosaltres mateixos.

Malgrat tot, per afrontar aquesta nova etapa no hi ha trucs. Hi ha qui s’ha decidit a comprar més plantes o qui quedar retrobar-se amb les amistats encara no està en la seva llista de prioritats, ja sigui per por o perquè s’ha retrobat amb ell mateix. Ara bé, cal relativitzar les coses. Aquest és un dels consells que més subratlla el psicòleg i doctor en neurociència José Antonio López, en conversa amb ElNacional.cat. “Som un país desenvolupat, ve una crisi econòmica però tenim un sostre i salut, per a molta gent no és així. Una altra persona pot no tenir les mateixes facilitats que nosaltres”.

Ara bé, l’expert ressalta que hi ha gent que es veurà més afectada que altres. “De manera general, els que més, seran la gent gran i els sanitaris. Tenen més por i seran més susceptibles, ells mateixos s’autoimposen mesures de confinament”. Així, destaca que hi ha tres grups a la població. “Els que formen part del grup sanitari més vulnerable, els que seguint la normativa surten a prendre alguna cosa o bé un restaurant i un tercer grup més accelerat, format per joves i adolescents, que no segueixen gaire les normes i fan una mica el que volen”, comenta.

Durant el confinament i fins i tot ara podem tenir un garbuix emocional. Els experts detallen que no és bo focalitzar-nos en això. De fet, López ressalta que el que ens hauríem de preguntar és “què ens impedeix estar bé” i segurament la resposta a aquesta qüestió és la solució. Així doncs, cal detectar el problema.

Una de les coses que subratlla és que ara també tenim la socialització que “demostra que com més interactuem ens sentim millor”.

La mentalitat humana i com ens emocionem no es reinventa. Relativitzar i decidir és fonamental”. Segons López és “la clau del bon sentir emocional. Capacitat de decidir sobre una cosa”. De fet, sense anar més lluny, una de les coses on també posa èmfasi el psicòleg és el fet de tenir el control de les nostres vides. “La sensació de control és fonamental pel nostre estat d’ànim”.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram