675 noies d'entre els 13 i els 17 anys han denunciat aquest any maltractaments, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Són noies que han portat el seu cas als Mossos i que han denunciat la seva parella, exparella o bé el seu pare. En alguns casos les noies eren maltractades a la vegada que ho era la seva mare. Són un 7% més que l'any 2015, que hi va haver 632 víctimes menors d'edat.

La franja d'adolescents és la que més puja, però no és la que registra més denúncies. La majoria de les víctimes, en total un 79,5%, tenen entre 21 i 50 anys. En total, però, hi ha hagut un 2,8% menys de casos que l'any 2015. Fins a l'octubre del 2016 s'han comptabilitzat 11.711 víctimes i 10.809 denúncies. Les denúncies cauen un 1% respecte al 2015.

Entre tots els maltractaments, la violència psicològica és la que registra més casos. Són el 43% del total. Les denúncies fan referència a amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant/vexatori. El 39% de les denúncies són per violència física amb lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi. La violència sexual representa el 2%. També hi ha un 16% de casos relacionats amb l'impagament de prestacions o descobriment de secrets.

5 víctimes mortals

Aquest 2016 han mort cinc dones a mans de les seves parelles. Cap d'elles havia denunciat maltractaments i només en un cas el seu entorn més proper en tenia coneixement. Tres de les quatre dones mortes vivien amb el seu agressor.

En dos dels casos, la policia ja ha detingut els autors dels fets. En dos més, la policia va trobar morts els agressors. Es van suïcidar després de matar la seva parella.

Detinguts

Durant l'any 2016, fins al 31 d'octubre, s'han detingut 4.237 persones, de les quals un 0,6% són menors d'edat. Comparat amb l’any anterior, es registra un augment d’un 20% en el nombre de detinguts menors, passant de 20 detencions l’any passat a 24 durant aquest any. El 99,4% de les persones detingudes són majors d’edat i el 85% tenen entre 21 i 50 anys.

Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) de la PG-ME realitzen el seguiment de 14.442 expedients a víctimes de violència de gènere, de violència domèstica, d’abusos i agressions sexuals, de mutilació genital femenina, de matrimonis forçats, d’il·lícits penals motivats per l’odi i la discriminació i de tràfic d’éssers humans.

Protecció a la dona

El Grup d'Atenció a la Víctima fa el seguiment de 9.846 dones víctimes de violència masclista. Són el 68% del total. D'aquestes, 6.799 tenen una mesura judicial concedida i vigent, com ara una ordre d'allunyament.

Els Mossos fan actualment 147 proteccions a dones víctimes de violència masclista. 14 d'aquestes estan en un risc molt alt, 33 en un risc alt i 100 en risc mitjà. Aquestes proteccions són d’ofici o a requeriment judicial i/o de Fiscalia. 3.100 porten el braçalet que els emet l'avís si els seus agressors incompleixen l'ordre d'allunyament. 

A més, la Conselleria d'Interior acaba de presentar una aplicació per a telèfons mòbils per a víctimes de violència masclista que facilita el contacte de les víctimes amb els Mossos d'Esquadra i amb el Sistema d'Emergències Mèdiques, el 112. La nova app estarà disponible a partir del primer trimestre del 2017 per a les dones amb més alt risc i s'ampliarà després a la resta de les víctimes. La nova eina permet passar la trucada immediatament als Mossos i avisa fins a sis contactes.

Cristina Sánchez-Roberto Lázaro_03
Violència masclista "Tots som sexistes, fins i tot quan no volem" Gemma Liñán/Marta Lasalas
Cristina Sánchez-Roberto Lázaro_10
Violència masclista VÍDEO: Les 5 respostes de Cristina Sánchez El Nacional