L'home que va robar i agredir sexualment tres dones grans a Gràcia encaixa amb el perfil de depredador sexual. "Buscava víctimes aleatòriament pel carrer, les seguia fins el domicili i les agredia. Actuava més com una bèstia que com un ésser humà", ha assegurat aquest dilluns Pere Pau Guillén, el cap de la unitat dels Mossos d'Esquadra que ha dirigit la investigació.

El modus operandi de l'agressor va desconcertar els agents que es van fer càrrec del cas el passat 21 d'octubre. "La forma d'actuar era estranya, no ens quadrava amb cap de les agressions sexuals que havíem tractat a Barcelona", explica Guillén. El violador va perpetrar els tres atacs en cap de setmana i sempre seguint el mateix patró: escollia les víctimes al carrer, les abordava quan intentaven entrar al seu domicili, les empenyia dins i les colpejava amb "molta violència" i de forma completament "gratuïta". Mentre les dones rebien cops, l'home preguntava on amagaven els diners i gairebé de forma immediata començava a agredir-les sexualment.

Les dues primeres agressions es van produir al migdia, en un lapse de temps de mitja hora i en zones de Gràcia molt properes. El tercer cas es va produir durant el cap de setmana del 18 i 19 de novembre al mateix districte. En les dues ocasions anteriors, l'home no havia aconseguit perpetrar la violació -no hi va haver cap tipus de penetració- sinó que les havia agredit sexualment. Tanmateix, amb l'última víctima sí que va consumar aquest tipus de violència.

L'aparició d'un nou incident que encaixava amb les característiques de les dues agressions prèvies va posar en alerta els Mossos, que van establir un dispositiu especial per identificar i localitzar l'autor dels fets i van extremar la vigilància als carrers de Gràcia, per tal de poder evitar un nou atac. Les tres víctimes es trobaven en la mateixa franja d'edat -dues tenien més de 90 anys i una prop de 80- i van haver de ser ingressades a l'hospital per les lesions produïdes. Inclús, una de les dones va acabar de perdre completament la visió, que ja tenia prèviament afectada.

Llarg historial

Les indagacions policials van permetre identificar l'agressor, un veí Montcada i Reixac de 47 anys amb un llarg historial delictiu a les espatlles. El violador havia estat arrestat fins a 16 vegades pels Mossos i en 84 ocasions pel Cos Nacional de Policia (CNP). Un total d'un centenar de detencions, la majoria de les quals per delictes contra el patrimoni de tot tipus. D'entre totes les visites a comissaria, la policia no va trobar cap rastre de denúncies per agressions o abusos sexuals. 

Conèixer la identitat del depredador sexual va portar els agents a descobrir que l'home havia viscut durant dues temporades a Gràcia, el 2008 i 2014, motiu pel qual tenia un gran coneixement del districte. Actualment, però, l'agressor vivia a una zona de barraques de Montcada i Reixac. En detectar la presència del sospitós a una de les cases dels voltants, la policia va començar a cercar-lo, fet que va activar les alertes de l'home, que va recloure’s al seu domicili. En veure que els Mossos acordonaven el terreny, va intentar fugir per la porta de darrera de la casa, sense èxit.

"Si no l’haguéssim detingut hagués continuat amb les agressions", assegura Guillén convençut. Dins del domicili, els agents van trobar objectes que podien pertànyer a les víctimes i altres indicis que relacionaven el sospitós amb els atacs. El detingut va passar a disposició judicial el passat 29 de novembre i el jutge al càrrec del cas va decretar el seu ingrés a presó.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat