El comissari José Villarejo assegura que la feina d'espionatge que va realitzar a alts directius i membres del govern socialista per al BBVA demostra la vinculació dels serveis secrets marroquins amb l'11-M a través de trucades des de Síria. Aquestes trucades haurien servit per activar la cèl·lula gihadista que va deixar 193 de morts a Madrid. Villarejo, a la presó, hauria explicat davant del jutge que el seu paper en aquesta operació era doble. Segons explica El Español, d'una banda, contractat pel BBVA per conèixer els moviments de membres del govern pròxims a Sacyr, que pretenia aconseguir el control de l'entitat, i per un altra, explicava els seus moviments al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), amb què en aquells anys mantenia bona relació.

Segons exposa el digital, Villarejo va viatjar a Síria diverses vegades durant els mesos anteriors a l'atemptat. La seva intenció, expliquen, era investigar el trànsit de trucades fins a Espanya de diferents cabines telefòniques amb la tesi que aquestes trucades haurien servit per activar la cèl·lula que va atacar a Madrid.

Villarejo va fer servir, suposadament, una xarxa de contactes teixida durant anys a la zona, i forjada per la seva relació amb el traficant d'armes Monzer Al Kassar, que mantenia excel·lents relacions sobre el terreny. Aquesta línia d'investigació, de la qual no queda rastre en cap instrucció judicial vinculada amb els atacs a Madrid, xoca de forma frontal, recull El Español, amb el resultat de la investigació judicial sobre els atemptats. El procediment legal sentenciat el 2008 va arribar a la conclusió que els terroristes van actuar en solitari.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat