El govern italià de Mario Draghi ha imposat una nova mesura energètica que ha aixecat molta polseguera. Es tracta de l’anomenada “Operació Termòstat”, una norma que regula la temperatura de l’aire condicionat dels edificis públics del país. En concret, a partir d’aquest mes de maig la temperatura dels aparells no podrà estar a menys de 27 graus. Això afecta escoles, instituts, universitats, ajuntaments, centres cívics o oficines públiques, entre d’altres, amb l’única excepció dels hospitals. Per contra, a l’hivern, la calefacció no podrà tenir una temperatura superior als 19 graus. D’aquesta manera, l’executiu preveu estalviar entre 2.000 i 4.000 milions de metres cúbics de gas davant l’amenaça russa.

 

La mesura no ha estat exempta de polèmica, ja que bona part de la població i alguns experts apunten que no són temperatures adequades per passar una jornada laboral sencera i que podria ser perjudicial per a la salut. Segons l’Estatut del Treballador d'Itàlia, als llocs de feina tancats, la temperatura ha d'oscil·lar entre 17ºC a l'hivern i 27ºC a l'estiu per a treballs sedentaris i entre 14ºC i 25ºC per a treballs lleugers. Per tant, tot i que l'Operació Termòstat està dins la legalitat, els sindicats estan en peu de guerra, ja que asseguren que la sensació tèrmica podria ser de molts més (i molts menys) graus, el que faria que les condicions dels treballadors fossin "nefastes" i, en conseqüència,baixaria el rendiment laboral.

El govern ja ha avançat que es podria ampliar a les llars i que també podria anar acompanyada d’altres mesures com limitar els fanals encesos al carrer o la llum de les zones comunes dels edificis. El Ministeri de Treball serà qui vetllarà pel seu compliment amb multes que poden anar des dels 500 als 3.000 euros. 

Què faran la resta de països?

La mesura té l’objectiu de reduir el consum de gas, ja que l’any passat Itàlia va importar uns 30.000 milions de metres cúbics de Rússia, que representen més del 40% del consum. Ara, davant les amenaces per la guerra d’Ucraïna, Draghi ha optat per la prudència i la reducció. La gran pregunta en aquests moments és si altres països europeus seguiran els passos dels italians. De fet, a Espanya la temperatura ja està regulada a gairebé tots els edificis públics: 21 graus de calefacció i no menys de 26 a l'aire condicionat.