En els darrers deu anys s’ha doblat el consum de pop arreu del món. Es tracta d’un aliment cada cop més popular i la demanda s’ha disparat, però el problema és que l’oferta segueix sent gairebé la mateixa perquè és un animal salvatge. És per això que moltes empreses han vist una gran idea de negoci: crear granges de pops. Tot i que l’èxit del negoci sembla evident veient el mercat, aquesta idea ha posat en peu de guerra animalistes i ecologistes. A les Illes Canàries es preveu l’obertura de la primera granja de l’Estat l’any que ve i la notícia ha generat un gran debat ètic i moral. 

Els dubtes ètics i els efectes mediambientals

En primer lloc, cal recordar que s’ha comprovat que es tracta d’un dels animals més intel·ligents del planeta, que és capaç, fins i tot, de sentir emocions, com les persones. Diversos estudis han analitzat detalladament els pops i tots han arribat a la conclusió que senten alegria, emoció, plaer, dolor, pena o angoixa. Es tracta d’un animal que té un cervell molt gran i complex que és capaç d’aprendre de les experiències. En aquest sentit, la popularització del documental de Netflix 'El meu mestre el pop’ també ha ajudat a despertar consciències entre la població sobre la sensibilitat d'aquest animal. 

De fet, als llocs on s’ha intentat anteriorment fer granges molts pops s’han acabat suïcidant o agredint-se entre ells pel dolor emocional que els creava. És per això que molts països, com el Regne Unit, ja els ha inclós en la seva legislació sobre el benestar animal.

D’altra banda, aquest tipus de granges tenen greus perjudicis per al medi ambient. Els seus excrements contenen nitrogen i fòsfor, unes substàncies molt contaminants, i també es farien servir fertilitzants, algicides o desinfectants que malmetrien el territori. A això cal sumar-li el fet que els pops són carnívors i necessiten menjar de dues a tres vegades al dia. Per poder alimentar-los caldria fer una sobrepesca i es perjudicaria i reduiria tota la biodiversitat,  perquè la resta d’animals salvatges es quedarien sense preses i, per tant, sense poder menjar. 

beth macdonald pulpo pop

El cas de les Canàries

L’empresa multinacional Pescanova ja té en marxa un projecte per construir-ne una a les Illes Canàries. Segons la companyia, podrà arribar a produir unes 3.000 tones de pop cada any amb les instal·lacions de Puerto de La Luz i de Las Palmas. Des que van fer l’anunci, diverses entitats i associacions veïnals ja ha intentat evitar que aquesta nova granja pogués obrir i han demanat als governs de diversos països que prohibeixin aquests mètodes que es volen utilitzar.