El perill del foc només el recordem quan és a prop de la porta de casa nostra. En els darrers anys, el canvi climàtic, la sequera, l’augment de les temperatures i la reducció de la pagesia han convertit el nostre país en un polvorí. Catalunya ha passat del 30% de terra forestal al 70% i ara mateix cal posar més esforços que mai a prevenir els incendis. Aquest estiu es preveu especialment dur i, si bé és cert que el foc és inherent al nostre ecosistema, controlar els nivells de risc i la vulnerabilitat de les persones i boscos sí que està a les nostres mans.

“Els incendis s’apaguen a l’hivern”. Aquest és el late motiv de tots els cossos d’emergència que treballen els 365 dies de l’any per evitar que cremi el país. També hauria de ser el nostre. I és que cal ser conscients que 9 de cada 10 incendis són provocats per l’acció humana. Per prevenir-los i preveure’ls, la millor manera és mirar al passat. Si no volem repetir els errors, cal estudiar-los i no perdre detall de com està la nostra terra. Això és el que fan des del Servei de Prevenció d’Incendis i els Agents Rurals, que treballen incansablement durant tot l’any per desxifrar i preveure els focs de l’estiu. No tenen una bola màgica ni el poder de la clarividència, però sí que han desenvolupat moltes eines i mecanismes per mesurar diferents factors que poden influir.

Es pot predir un incendi?

La ignició, propagació i extinció d’un incendi està molt influïda pel factor humà i, per tant, és difícil fer un càlcul probabilístic. Però, tot i això, hi ha indicadors que ajuden a avaluar el risc, com la quantitat, l’estructura i la disponibilitat a cremar del combustible segons l’estrès hídric de la vegetació, l’estudi de la topografia local, les previsions meteorològiques o els patrons de comportament que es repeteixen en el temps. 

Al nostre país, les eines bàsiques per a l’anàlisi i gestió del risc són el mapa diari de risc, els Pla Alfa i els informes de perill per episodis d’alt risc que s’elaboren a partir d’un episodi crític de foc potencial. Totes les dades s’aconsegueixen a través de satèl·lits, estudis de la humitat de la vegetació, amb eines de seguiment automatitzades i, sobretot, fent una mirada llarga al passat. Aquests documents es traslladen a tots els organismes implicats en la prevenció d’incendis i són la bíblia de la campanya forestal. "Venim d’un 2022 en què va ploure molt i la vegetació va créixer. Ara, en els dos últims anys, hi ha hagut una dura sequera i estem en una situació molt dolenta, perquè això s’ha convertit en combustible. Hi ha una part del territori on la pluviometria està per sota del 30% de l’habitual i aquest any hem d'estar especialment atents. Serà un estiu dur", assegura Josep Antoni Mur, inspector en cap del Cos d'Agents Rurals, amb les dades entre les mans.

Quin risc d’incendi es preveu de cara a aquest estiu?

Les previsions no són gens bones. Enguany tenim a sobre un còctel de factors que ens fa estar en alerta màxima, ja que l’emergència climàtica és cada cop més evident: sequera, temperatures altíssimes per l’època de l’any en què estem, abandonament de la pagesia… Els incendis de casa nostra cada cop són més virulents i tots els indicadors apunten cap a un estiu molt dur. De fet, ja ho hem vist en els darrers dies, amb grans incendis simultanis que han complicat les tasques d'extinció. “Per això, aquest any és molt important analitzar i seguir el risc d’incendi. Si volem conèixer el futur, cal mirar i analitzar el passat”, explica Xavier Castro, cap del Servei de Prevenció d’Incendis. 

Ara mateix, el canvi climàtic suposa un augment exponencial dels riscos, fins i tot més enllà de l’època estival. El clima i la sequera són els factors que afecten més dràsticament el risc d’incendi. A més temperatura i menys humitat, la capacitat de propagació de l’incendi és més alta. Enguany, ha plogut un 30% menys de l’habitual i això s’ha notat, i molt, als boscos. A tot això cal sumar-hi el gran abandonament de les activitats agràries que s’ha produït a Catalunya en les darreres dècades, que ha fet augmentar la densitat i extensió de la superfície forestal. Ara, les campanyes forestals ja no són exclusives de l’estiu. Des de principi d'any ja hi ha hagut 344 incendis i 4483,39 hectàrees des de l'1 gener al 19 de juny, la xifra més alta des de l’any 2012. És per això que cal extremar les precaucions i dedicar més esforços que mai a l'anàlisi de riscos i la prevenció.

Els cossos d’emergències cada cop disposen de més avenços en polítiques de prevenció i extinció i això ha fet que en els darrers anys hagi disminuït el nombre d’incendis. Però tots els passos endavant topen amb un clima cada cop més violent. Enguany, doncs, la tasca del Servei de Prevenció d’Incendis, Agents Rurals i tots els cossos implicats en l’anàlisi de riscos és més necessària que mai.