La vida en una càmper sembla idíl·lica. Una sortida del sol amb vistes, uns vinets a les muntanyes... viure en una furgoneta camperizada o una caravana pot semblar una vida de somni i llibertat a la carretera. Quilòmetres per recórrer al teu ritme i investigacions d'indrets i ciutats. 

El coronavirus ha posat encara més de moda aquesta manera de viatjar, ja sigui per a un cap de setmana o per un viatge llarg de mesos al voltant. Però, podria ser no tan idíl·lic com sembla. Aquest estil de vida aparentment despreocupat podria comportar una sèrie de problemes únics. Cal compartir habitacles realment estrets i petits, allunyats de xarxes de suport i a més, cal lluitar contra l'avorriment i desafiaments logístics, com per exemple, no poder-se dutxar en un parell de dies o bé quedar-se aïllats enmig d'una tempesta de neu.

Com és viure en una càmper?

I a tots aquests desafiaments, ara s'hi suma la covid i les restriccions que ha comportat la seva aparició. Una cosa que coneixen molt bé en Peer i la Shanon (@minipensioen) que van començar la seva ruta el novembre del 2020. En conversa amb ElNacional.cat expliquen que quan tot estava tancat als Països Baixos –país d'on són– van decidir sortir en ruta. "Vam començar per Suècia, que era l'últim país on podíem entrar sense massa restriccions". Hi feia molt fred, en alguns moments 30 graus sota zero i això va comportar alguns problemes perquè no es podien fer massa activitats fora. En aquest cas, no tant pel coronavirus, sinó pel temps. Malgrat tot, detallen que van estar-hi molt a gust els prop de dos mesos i mig que s'hi van passar, envoltats d'aurores boreals i vistes espectaculars.

@minipensioen caravana camper

Captura d'Instagram de @minipensioen, el compte d'en Peer i la Shanon / @minipensioen

Després van voler anar fins a Noruega, on inicialment van tenir algun problema per entrar. Tot i això, després d'una PCR negativa i 10 dies en un hotel per fer la quarantena obligatòria, s'hi van passar dos mesos. Ressalten que van estar bé a l'hotel per canviar d'aires. Trenta-sis hores de ferri després ja circulaven les Illes Fèroe, també amb restriccions d'entrada i quarantena obligatòria. La següent destinació, va ser Islàndia, on insisteixen que les mesures contra la covid eren molt restrictives. Després de tornar als Països Baixos per preparar el pròxim viatge, ja fa set setmanes que estan per Turquia després d'haver passat per Croàcia, Montenegro, Albania o Grècia. I per ara, no tenen intenció de tornar. 

Tenir el lavabo al menjador

Malgrat que pugui semblar molt idíl·lic i fantàstic i tot i estar "molt contents" de la vida que porten, també subratllen algunes dificultats. "A l'hivern passes molt de temps a l'interior de la caravana, a Escandinàvia estàvem a 30 graus sota zero, per tant, també has de tenir un interior còmode i agradable perquè hi passes moltes hores". En un mateix espai de 7 metres quadrats hi tenen un llit, lavabo, cuina i sala d'estar. "De vegades, si no volem estar junts, jo estic mirant Netflix i ell està jugant a algun joc", comenta la Shanon. "En pots fer dues zones". Però, hi ha quelcom que no es pot evitar i és que el lavabo és al menjador. "T'acabes coneixent moltíssim", somriu en Peer, que afegeix que "viure en una caravana és el millor test per a una relació".

@minipensioen caravana camper 2

Captura d'Instagram de @minipensioen, el compte d'en Peer i la Shanon / @minipensioen

"Dins no hi tenim dutxa, és fora, per tant durant els mesos d'hivern que vam estar per Escandinàvia, no la vam poder fer servir". Tot i això, remarquen divertits que van dutxar-se als càmpings. "Ara ens dutxem fora", continua Shanon, "però sempre has d'anar amb el bikini posat. Alguns cops tens un bon espai, tot i que no deixa de ser estrany estar despullat".

Poca privacitat

Però, què passa quan ets una família? La cosa de vegades pot complicar-se. "Viure en una furgoneta és l'aventura més meravellosa que hem viscut fins ara", destaquen la Justyna i en Krystian (@the_slowlifers). Ara bé, també insisteixen que tot i els avantatges, també hi ha inconvenients. "Som una família de tres i l'obstacle més important és l'espai reduït quan el clima no és gaire bo. El meu marit està treballant de manera remota i quan fa mal temps, hem de buscar fonts d'energia alternatives que no siguin la solar", detalla la Justyna. Així, també diu que els costa trobar "llocs tranquils i agradables per passar la nit", tot i que en general, l'experiència és positiva. 

    @the slowlifers camper

    Captura d'Instagram de @the_slowlifers, el compte de la Justyna i en Krystian / @the_slowlifers

    En Peer comenta que fa 17 anys que estan junts i que es coneixen molt bé. "Sabem quan deixar espai a l'altre". Tots dos coincideixen, però que el pitjor de la vida en una caravana és "la pudor quan has d'anar al lavabo dins" i "la poca privacitat". Shanon posa èmfasi en les reserves d'aigua, que també s'han de controlar. "Has de pensar a rentar-te les mans, les dents, fregar els plats... sempre s'ha de tenir present quan podràs tornar a omplir el dipòsit". I també, com no podria ser d'una altra manera, quan podràs buidar el lavabo. Recorden, és clar, que al final has de "fer les mateixes coses que faries a casa. No només són vacances, has de rentar, fregar, organitzar... s'ha de tenir molt en compte". 

    @minipensioen caravana camper 3

    Captura d'Instagram de @minipensioen, el compte d'en Peer i la Shanon / @minipensioen

    Preguntats per com va començar tot plegat, relaten que el 2018 van fer un viatge de 7 mesos que se'ls va fer curt. Van llogar casa seva i va ser "increïble". Ara bé, van haver de tornar perquè encara tenien feina. "En volíem més, volíem saber què se sentia marxant i tornant quan volguéssim o quan ens sentíssim preparats". Aquest va ser el moment en què van decidir vendre's la casa i tot el que tenien dins i ara encara estan en ruta. "Primer volíem agafar uns vols, però després vam optar per la caravana. No era la nostra primera opció, però estem molt contents, molt feliços". 

     

     

    Imatge principal: una caravana al mig de la carretera / Unsplash