El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha demanat perdó a les víctimes dels abusos sexuals presumptament comesos pel pare Andreu Soler. En la seva homilia d'aquest diumenge, l'abat ha demanat "humilment perdó a les víctimes".

 

"Ens solidaritzem amb el seu dolor i oferim el suport de la comunitat", ha dit, tot reconeixent que els fets que estan sortint a la llum "han colpit tothom". Segons Soler, successos com aquest "ens dolen profundament perquè fereixen i traeixen la confiança" en l'Església.

 

En la seva homilia, l'abat s'ha referit al fet que "aquests darrers dies, els mitjans de comunicació han parlat d’alguns fets passats d’abusos a menors per part d’homes de l’Església, que són totalment contraris a la vocació rebuda", entre els quals, "un monjo de Montserrat, difunt de fa deu anys". "Davant d’aquests fets, els meus germans de comunitat i jo mateix demanem humilment perdó a les víctimes; ens solidaritzem amb el seu dolor i els oferim el suport de la comunitat", ha continuat el pare abat, perquè "els abusos sexuals a menors per part de persones consagrades a Déu ens dolen profundament perquè fereixen la part més vulnerable de les víctimes i traeixen la confiança que havien posat en ells".

La lectura de l'homilia ha continuat en aquests termes: "Demanem perdó, també, a totes les persones a qui el coneixement d’aquests fets ha pogut escandalitzar o fer perdre confiança en institucions de l’Església. Demanem perdó, encara, per les coses que en el passat, a Montserrat, no s’hagin pogut fer prou bé i hagin pogut facilitar comportaments indignes". I seguidament ha reiterat "la nostra condemna rotunda a qualsevol tipus d’abús realitzat a menors".

Així mateix, l'abat ha recordat que, en nom de la "voluntat de transparència total", s'ha creat "una comissió externa que analitzi els casos que es puguin denunciar", per poder "actuar en conseqüència, donarem els resultats de la investigació de la comissió tot seguint el protocol establert pel papa Francesc i per les nostres Esglésies particulars".

Dimissió

Al mateix temps, el primer denunciant dels abusos a Montserrat, Miguel Ángel Hurtado, també s'ha pronunciat aquest diumenge per exigir la dimissió del pare abat, Josep Maria Soler.

En un acte convocat a la mateixa muntanya, Hurtado ha lamentat els progressius casos que estan sortint a la llum i que el màxim responsable religiós de Montserrat no estigui fent res malgrat que s’està demostrant que el mossèn denunciat “va ser un depredador”. Hurtado també ha criticat la “poca transparència” de la comissió que s’ha creat per investigar els possibles casos i que entre els seus integrants hi hagi un religiós de Montserrat.