Els rebrots de coronavirus posen en dubte la celebració del nou Sant Jordi previst pel 23 de juliol. La consellera de Salut, Alba Vergés, no descarta cap escenari: "Hem de valorar la situació i veurem les mesures que aplicarem". Però ha remarcat que, depenent del desenllaç final, "segur" que es prendran protocols i normes. Ara bé, l'única cosa que de moment s'ha fet pública és no tancar cap mena d'escenari però el com és un aspecte que encara cal esperar: "No avançaré res però la tendència és que els casos han crescut, sobretot en alguns barris de Barcelona". La situació de la capital catalana i la seva àrea metropolitana, com l'Hospitalet, és la que ara mateix es preveu un risc "de rebrots perillosos".

Els repunts de les incidències i aquest escenari immediat és el que ha subratllat l'epidemiòleg Jacobo Mendioroz que lidera la lluita contra la Covid-19 des del Departament de Salut: "Hi ha un risc alt i ho estem detectant en els hospitals però tenim una capacitat de reacció més elevada per tallar la propagació el més aviat possible". Aquesta acceleració del rebrot té com a hipòtesi principal que s'ha donat per un únic focus de propagació: "El punt principal i important ha fet que pugi el nombre de casos a tota velocitat. La capacitat de disseminació de la malaltia és molt més elevada". Mendioroz ha admès que estan investigant l'origen.

Consellera Alba Verges Salut

El Gremi de Llibreters, preparat

Justament quan queda una setmana per la celebració d'aquest dia, queda pendent conèixer com serà aquesta celebració. El Gremi de Llibreters de Catalunya ja ha avançat que ho tenen tot preparat: "Ja disposem de protocols per al conjunt de Catalunya". També confirmen que tenen totes les mesures enllestides i la garantia de seguretat sanitària i de protecció civil exigides per normativa. Durant el "Sant Jordi d'estiu", el passeig de Gràcia es convertirà en l'eix central de la diada. El passeig estarà dividit per trams des de la Plaça de Catalunya fins al carrer de Provença, amb la intenció d'acollir les parades que normalment ocupen carrers més estrets del centre de la ciutat. 

Els propers dies, el Gremi de Llibreters farà arribar als paradistes la documentació relativa als protocols a seguir en les zones a l’aire lliure i dins la llibreria, i, en el cas de Barcelona, las condicions tècniques de les parades i de la gestió d’autors.