El Vaticà té la intenció de revisar els acords Església-Estat a Espanya amb els bisbes espanyols, que són de visita a Roma per rendir comptes davant el Papa. Des de la Santa Seu han instat els religiosos a "buscar el bé comú" en el diàleg amb el govern espanyol. Tot i que no els han posat una data límit, han insistit que ja han passat més de 40 anys des de l'últim Concordat. Per això, des del Vaticà creuen que ja és hora de reformar-lo, juntament amb la Llei de Llibertat Religiosa, des d'un acord amb les autoritats polítiques. 

El bisbe de València, Antonio Cañizares, reconeixia els últims dies des de Roma que durant la trobada amb el secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin, es van posar sobre la taula aquestes qüestions. En paraules de Cañizares va ser una reunió "molt cordial", en què es van posar de manifest els temes que "preocupen en aquests moments a Espanya". El bisbe es referia a la llibertat religiosa, l'ensenyament de la religió i el dret de llibertat dels pares a l'educació dees seus fills, l'evolució laïcista de la societat i també la revisió dels acords Església-Estat.

Obrir diàleg 

Aquesta és una trobada obligatòria amb les màximes autoritats de l'Església catòlica, la Conferència Episcopal ha d'informar sobre la seva feina i reptes de futur, mentre que des de la Santa Seu també els informa sobre diferents qüestions. En aquest cas, s'ha "convidat" els bisbes a obrir un diàleg sobre els assumptes pendents amb l'Estat, sempre des d'un punt de vista constructiu. "S'ha abordat aquest assumpte des de la perspectiva que tots, junts des de la política d'Estat i l'Església, busquem el bé comú", ha dit Cañizares. 

El bisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, també s'ha pronunciat sobre la seva conversa amb el Francesc I. Segons va explicar als mitjans, té previst reunir-se amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, en els dies vinents: "El diàleg està obert, no està tancat", ha destacat el bisbe Amb tot, explica eldiario.es, des de Moncloa neguen que hi hagi avenços en les seves negociacions amb l'Església. 

Qüestions controvertides 

Omella ha destacat que mantenen una sintonia interessant amb l'equip de Sánchez sobre determinats temes, com ara l'acollida de migrants o "el bé comú", però alhora va voler destacar que hi ha grans qüestions que els separen. "En afers de moral no sempre coincidim", va reconèixer el bisbe en referència a l'avortament i l'eutanasia. A banda, també hi ha altres temes controvertits, com el pagament de l'IBI o la reforma educativa. Amb tot, qui també es president de la Conferència Episcopal va reiterar el compromís de dialogar amb l'Estat.