El Vaticà ha expulsat del sacerdoci a l'excardenal i arquebisbe emèrit de Washington Theodore McCarrick, de 88 anys, i arquebisbe de Washington entre 2000 i 2006, després de ser acusat d'abusos sexuals a menors i seminaristes. Així ho ha informat avui l'oficina de premsa de la Santa Seu en un comunicat.

El Vaticà considera a McCarrick culpable d'abusos a menors i a adults amb l'agreujant d'abusos de poder i per això li imposa la pena de la reducció a l'estat laïcal, es llegeix en el comunicat oficial.

"El Sant Pare va reconèixer la naturalesa definitiva, d'acord amb la llei, d'aquesta decisió, que fa que el cas sigui resolt, és a dir, no subjecte a una nova apel·lació", afegeix.

La reducció a l'estat laïcal preveu que no es poden administrar els sagraments, vestir-se com un sacerdot i se suspèn qualsevol tipus de sou.

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe arriba després de la investigació que va ordenar el papa Francesc sobre el cas. El papa ja havia apartat l'arquebisbe nord-americà del Col·legi Cardenalici i li havia ordenat que romangués apartat de les seves funcions i reclòs fins que s'aclareixin en un judici canònic les acusacions d'abús sexual contra ell.

Es trenquen 40 anys de silenci

El passat 20 de juliol un home va trencar el seu silenci després de 40 anys i va assegurar al diari nord-americà "The New York Times" que l'excardenal havia abusat d'ell quan era menor d'edat, una situació que presumptament s'havia prolongat durant dues dècades.

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe es produeix pocs dies abans que se celebri al Vaticà una cimera històrica contra els abusos a menors per part de religiosos que ha convocat Jorge Bergoglio per als pròxims 21 al 24 de febrer.

Un únic precedent

La pèrdua de la porprada per part d'un cardenal només ha tingut un únic precedent en la història de l'Església catòlica, es remunta al 13 de setembre de 1927 i no va tenir relació amb els abusos sexuals: el cardenal Louis Billot havia donat suport al moviment feixista i antisemita "Action Française", condemnat per Piu XI, i després de ser rebut pel papa, va deixar el seu càrrec.