Arriben les festes. Malauradament per als exiliats, com el raper mallorquí Valtònyc i l'exconsellera Clara Ponsatí, les costums típiques d'aquesta època de l'any els queden una mica lluny. Enguany, Ponsatí i Valtònyc han celebrat plegats les festes de Sant Nicolau, tradicionals de Flandes, el territori de Bèlgica on viu l'artista. Tal com mana la costum, el 5 de desembre Sant Nicolau porta regals i dolços als nens. En la seva versió catalanitzada de la festa, Ponsatí i Valtònyc han rebut un pastís de xocolata del seu "padrí", com si fos una mona de Pasqua, i ho han compartit a les xarxes socials. 

TUIT valtonyc ponsati

Sant Nicolau

En la piulada, Valtònyc ha revelat que ell i la consellera exiliada han celebrat Sant Nicolau plegats, una festa tradicional a Flandes, els Països Baixos i a gran part de l'Europa central i balcànica. A efectes pràctics, Sant Nicolau és com un equivalent als nostres Reis Mags d'Orient. La llegenda cristiana explica que visita els nens i nenes (que s'han portat bé) el 5 o 6 de desembre per portar-los regals i llaminadures. Potser el més interessant d'aquesta tradició és el fet que Sant Nicolau ve d'Espanya. Així com el Pare Noel nord-americà es diu que ve del Pol Nord, Sant Nicolau viatja des d'Espanya amb els regals pels infants. De fet, el nom 'Santa Claus' prové del mot 'Sinterklaas' en neerlandès, i es creu que la figura va evolucionar a partir d'aquest sant. 

sant nicolau wikimedia

Sant Nicolau

La llegenda diu que Sant Nicolau arriba d'Espanya amb un vaixell de vapor carregat de xocolata i mandarines pels nens a mitjans del mes de novembre. Per atraure'l, els infants belgues i neerlandesos deixen les seves sabates davant la xemeneia, sovint amb una pastanaga com ofrena al cavall del sant. Un cop acabades les celebracions, Sant Nicolau torna a marxar a Espanya.  

 

Valtònyc

El Tribunal d'Apel·lació de Gant està a un pas de decidir si extradeix el raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc. El tribunal ha posat data ja a la decisió. Ho farà públic el 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents, en plenes festes de Nadal. L'advocat de Valtònyc és optimista i tot fa pensar que no s'extradirà el raper. En tot cas la decisió encara es pot recórrer en darrera instància. El seu advocat confia que els magistrats rebutjaran l'entrega a Espanya, que el reclama per una condemna a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. La defensa diu que no s'acceptarà l'extradició pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i creu que tampoc s'admetrà per amenaces. No obstant això, els lletrats han demanat al tribunal que, en cas que això passi, permeti a Valtònyc complir la condemna a Bèlgica.

 

Foto principal: el raper mallorquí Valtònyc i l'exconsellera Clara Ponsatí / @valtonyc via Twitter