El Tribunal d'Apel·lació de Gant està a un pas de decidir si extradeix el raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc. Avui s'ha personat al tribunal en la vista prevista per avaluar la situació de l'exiliat i determinar si el lliura a la justícia espanyola. El tribunal ha posat data ja a la decisió. Ho farà públic el 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents, en plenes festes de Nadal. L'advocat de Valtonyc és optimista i tot fa pensar que no s'extradirà el raper. En tot cas la decisió encara es pot recórrer en darrera instància. 

Minuts després de la vista, Valtònyc i el seu advocat Simon Bekaert han comparegut públicament per explicar que han demanat que, en cas d'entrega pel delicte d'amenaces, es permeti al raper complir la condemna a Bèlgica. "M'estimo més quedar-me aquí a Bèlgica perquè l'estat espanyol té condemnes per tortures a les presons (...). Per seguretat m'estimo més quedar-me aquí", ha dit el raper en l'atenció als mitjans a la sortida de la vista. El seu advocat confia que els magistrats rebutjaran l'entrega a Espanya, que el reclama per una condemna a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. La defensa diu que no s'acceptarà l'extradició pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i creu que tampoc s'admetrà per amenaces. No obstant això, els lletrats han demanat al tribunal que, en cas que això passi, permeti a Valtònyc complir la condemna a Bèlgica.

 

Fa més de tres anys que Espanya demana a Bèlgica que entregui Valtònyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. La justícia belga per ara s'ha mostrat reticent a l'extradició i s'està mirant el cas amb lupa. D'entrada, un tribunal de primera instància va rebutjar l'euroordre contra el jove mallorquí el setembre del 2018 i des de llavors el Tribunal d'Apel·lació de Gant examina la petició d'entrega. Primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida pel delicte d'enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per tant, la justícia belga ha d'anar per la via ordinària de la doble incriminació. És a dir, ha de comprovar si els delictes de l'euroordre són equivalents en la legislació belga.

 

Valtonyc i el seu advocat al tribunal de Gant - ACN

Valtonyc i el seu advocat a la sortida de la vista - ACN

De moment el TC belga ha donat la raó a l'exiliat i ha eliminat les injúries a la corona del codi penal. El TJUE ja va donar per invalidada la petició d'extradició per terrorisme i ara el Tribunal de Gant ha de decidir sobre la seva situació, és a dir si l'extradeix a Espanya, tal com ha reclamat la justícia espanyola, o no. La decisió del tribunal es prendrà després d'haver elevat consultes tant al TJUE per la petició de l'estat espanyol a una possible extradició per terrorisme, com al Tribunal Constitucional belga per resoldre si les injúries a la corona estan emparades per la llibertat d'expressió. Aquest últim va decidir que no tan sols és així sinó que, fins i tot, ha eliminat les injúries a la corona com a delicte del codi penal, amb una decisió històrica.

El gir de guió

El 28 d'octubre el Tribunal Constitucional de Bèlgica va tombar la llei d'injúries a la Corona al país arran del cas per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, que examina l'euroordre contra el cantant mallorquí, el TC belga va dictaminar  que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal diu que la llei belga no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.

El recurs de Valtònyc va posar en qüestió la llei belga de l'any 1800 que argumenta que insultar el rei és un delicte i la va confrontar amb la llibertat d'expressió i els drets fonamentals. El setembre de l'any passat el Tribunal d'Apel·lació de Gant va decidir consultar el Constitucional belga sobre l'extradició de Valtònyc i va presentar una qüestió prejudicial que s'ha resolt avui, més d'un any després. Després que un tribunal de primera instància ja rebutgés l'entrega del cantant a Espanya, i després de la resolució del Constitucional belga, ara el tribunal de Gant ha de decidir si l'extradeix o no.

S'allunyava així l'extradició del raper, que ha de decidir ara el Tribunal Europeu de Gant després de la vista d'aquest dimarts. Però la decisió del Tribunal Constitucional de Bèlgica la fa més difícil. Valtònyc està condemnat a tres anys i mig de presó per injúries, enaltiment del terrorisme i amenaces de mort per la lletra de les seves cançons. El raper va recórrer a la justícia belga que ha dirimit que els insults al rei estan emparats per la llibertat d'expressió. 

Valtònyc es va exiliar a Bèlgica el juny del 2018 després de ser condemnat per l'Audiència Nacional per delictes d'enaltiment del terrorisme a dos anys de presó i a un any i mig més per injúries a la Corona. Aquests suposats delictes s'haurien comès entre 2012 i 2013.