El sindicat USO ha convocat una nova tongada de vagues a Ryanair. Ara, els treballadors que presten serveis d'assistència a terra de Ryanair començaran aquest 28 d'octubre una vaga que afectarà 22 aeroports a Espanya i s'allargarà fins al gener de 2023. La convocatòria tindrà aturades de 24 hores del 28 d'octubre a l'1 de novembre i aturades parcials tots els divendres, dissabtes i diumenges del mes de novembre entre les 4.00 i les 7.00 del matí, de les 12.00 a les 15.00 hores i de les 21.00 a les 23.00 hores. "El motiu d'aquesta convocatòria de vaga al servei d'handling de Ryanair no és cap altra que posar en marxa la mesa negociadora del Conveni per a aquest col·lectiu, paralitzada des del 2020", ha explicat USO en una nota de premsa aquest dimecres. 

Les aturades afectaran els aeroports de Barcelona, Girona, Reus, Madrid, Palma, Eivissa, Màlaga, Alacant, Sevilla, València, Santiago de Compostel·la, Tenerife Sud, Arrecife, Jerez, Santander, Las Palmas, Saragossa, Fuerteventura, Maó, Almeria, Valladolid, Tenerife Nord i Múrcia. 

Aturades parcials al desembre

Durant el mes de desembre es convoquen aturades parcials seran també en aquestes mateixes franges horàries els dies 6, 10, 16, 17, 18, 22 i 23. Tanmateix, els dies 8,11,30 i 31 de desembre, les aturades seran totals iniciant-se a les 00.00 i finalitzant a les 24.00 hores. Finalment, durant el mes de gener del 2023, es convoquen aturades de 24 hores els dies 6 i 8 de gener, coincidint amb el retorn de les festes de Nadal. 

Entre les principals reivindicacions per part del sindicat és modificar l'estructura de les nòmines dels treballadors subrogats, la regularització de variables conformes a l'IPC de 2021 o el lliurament d'uniformitat completa dins del termini i en la forma escaient per a tot el personal contractat, segons han denunciat des d'USO. A més, també reclamen la regularització del procediment de publicació de torns, la realització de jornades regulars diàries per als treballadors a temps complet, així com permisos remunerats per a assistència a cites mèdiques i citacions de procediments judicials, computar el temps d'assistència com a temps de treball efectiu, o la creació d'una comissió per posar en marxa les jubilacions parcials dels treballadors mitjançant contractes relleus, entre altres assumptes.

Acord sobre les condicions salarials

Els tripulants de cabina, en vaga des del mes de juny, van aconseguir un acord sobre les condicions salarials. CCOO i Ryanair van signar aquest acord fa només unes setmanes. Entre les millores que inclou l'acord hi ha, segons Comissions, increment de sous, més salari fix garantit i una programació fixa de cinc dies de feina i tres de descans. "Tant CCOO com Ryanair s'han compromès a negociar un conveni col·lectiu complet abans de l'octubre del 2023", ha afegit el sindicat en una nota de premsa. Tanmateix, USO ha criticat l'anunci i ha afirmat que Comissions no té potestat per representar els interessos dels treballadors de l'empresa irlandesa.