El sindicat USO ha decidit in extremis desconvocar la vaga dels treballadors de terra de Ryanair, que estava prevista des d'aquest divendres, 28 d'octubre, en els 23 aeroports espanyols en els quals opera. L'aerolínia, finalment, ha decidit asseure's a negociar amb els representants dels treballadors una millora de les condicions laborals. Entre les principals demandes estaven modificar l'estructura de les nòmines dels treballadors subrogats, la regularització de variables conformes a l'IPC de 2021 o el lliurament d'uniformitat completa dins del termini i en la forma escaient per a tot el personal contractat, segons havia denunciat des d'USO. Les aturades s'havien d'allargar fins al 8 de gener de 2023, i afectaven els aeroports de Barcelona, Girona, Reus, Madrid, Palma, Eivissa, Màlaga, Alacant, Sevilla, València, Santiago de Compostel·la, Tenerife Sud, Arrecife, Jerez, Santander, Las Palmas, Saragossa, Fuerteventura, Maó, Almeria, Valladolid, Tenerife Nord i Múrcia. 

Resolució abusiva i perjudicial

Segons un comunicat del sindicat, USO-Sector Aeri ha pres aquesta decisió després de conèixer el decret de serveis mínims del Ministeri de Transport i Agenda Urbana que impossibilitava als treballadors poder realitzar la vaga. En un comunicat als afiliats, USO-Sector Aeri qualifica la Resolució de serveis mínims com a "abusiva i clarament perjudicial per a l'exercici al dret a vaga, fent-la absolutament inviable".

El sindicat anuncia la impugnació d'aquests serveis mínims en els pròxims dies per vulneració de drets fonamentals. A més, critiquen "l'actuació absolutament lamentable del Ministeri de Transports que sembla estar més interessat a protegir els interessos d'empreses que vulneren els drets dels treballadors que de respectar el dret fonamental a vaga de les persones treballadores".

Es manté la vaga de tripulants de cabina 

La vaga de tripulants de cabina (TCP) de Ryanair, convocada pels sindicats USO i Sitcpla fins al 7 de gener de 2023, encara es manté activa. Tot i que, CCOO i Ryanair van signar un acord sobre les condicions salarials dels tripulants de cabina, que porten en vaga des del mes de juny reclamant millores laborals. Entre les millores que inclou l'acord hi ha, segons Comissions, l'increment de sous, més salari fix garantit i una programació fixa de cinc dies de feina i tres de descans. 

Aquest acord no va agradar als sindicats USO i Sitcpla, i fa només una setmana van presentar una demanda contra Ryanair i CCOO a l'Audiència Nacional perquè es declari la vulneració del dret de llibertat sindical, en la seva vessant al dret de negociació col·lectiva, després de l'acord "extraestatutari" entre l'aerolínia i el sindicat liderat per Unai Sordo. A més, criticaven la negativa de Ryanair a negociar amb els denunciants, que subratllen que són els sindicats escollits pels treballadors, per intentar acordar el primer conveni col·lectiu per als tripulants de cabina. A la demanda, es reclama a l'Audiència Nacional que es reconegui la vulneració del dret a la total judicial efectiva i s'ordeni el cessament immediat per part de Ryanair i CCOO del seu "comportament antisindical" i es declari nul l'acord subscrit entre les dues parts. Segons assenyalen els dos sindicats, la companyia es va aixecar de la taula i va emprendre negociacions amb CCOO de manera "totalment il·legal".